Сутрешна сводка: Командирът на 36-а бригада от ВСУ е загинал в Мариупол, Кадиров обяви началото на спецоперация „Бягайте!“

Командирът на 36-та бригада на ВСУ и няколко висши офицери са убити в Мариупол при опит да пробият обкръжението. Това бе съобщено от полковник Едуард Басурин, официален представител на Дирекцията на народната милиция на ДНР, информират световните издания.

„През нощта на 11 срещу 12 април група военнослужещи от 36-а отделна бригада на морската пехота на Въоръжените сили на Украйна се опита да се измъкне от блокирания завод „Илич“ в Мариупол.

Специално подразделение на Донецката народна република предотврати този пробив“, казал е той на брифинг.

„По време на битката са убити до 50 военнослужещи, включително петима висши офицери от командването на бригадата, а други 42 са се предали.

По време на огледа на мястото на сраженията сред загиналите бяха открити тялото на командира на 36-а отделна бригада на морската пехота полковник Владимир Анатолиевич Баранюк, негови лични вещи и оръжие“, отбелязва Басурин, който предоставя и видео от военната акция.

 

Чеченският лидер Рамзан Кадиров съобщи в канала си в Telegram, че в Украйна е започнала „конкретна“ спецоперация, и призова украинските войници да се предадат.

„Сега започва конкретна спецоперация, ще има конкретен резултат, украинците сами си го изпросиха, така да се каже“, казва той.

„Бягайте, напуснете позициите си. Бягайте там, където са руските войски: ще ви посрещнат, нахранят и напоят“, съветва Кадиров.

Молдова отказва да продаде изтребителите си на Украйна

В първите дни на войната Украйна е поискала от Молдова да продаде или прехвърли изтребители Миг-29, съобщават украинските медии, позовавайки се на свои източници.

Молдова разполага с шест изтребителя Миг-29, базирани във военновъздушна база в село Маркулещи в северната част на страната.

По официални данни всички те са в изправност, но самолетите отдавна не са се издигали във въздуха. Кишинев се опитва да ги продаде от дълго време, но безуспешно.

Източници обаче твърдят, че Киев е получил категоричен отказ от молдовското правителство в отговор на искането си с обяснението „не искаме да дразним Русия“.

Молдова смята, че Русия би сметнала това за нарушение на принципа на неутралитет.

Украинското разузнаване е разбрало защо руските генерали не са съгласни на настъпление.

Руските генерали не се съгласяват на настъпателни операции в Украйна, защото се страхуват да не бъдат убити на бойното поле.

Много хора се страхуват от факта, че вече е потвърдено, че в Украйна са убити осем генерали от руските въоръжени сили, заявил е началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Кирил Буданов, съобщава „УНИАН“.

„Руските генерали не са единни по една-единствена причина – на този етап е категорично потвърдено, че осем генерали са били елиминирани, а това плаши много от тях“, казва Буданов.