Политолог посочи единственото спасение на ПП от предсрочни избори, но заслугата не е на Петков

„ПП ерозира. Не бих казал, че ИТН се е сринал. Има някакъв импулс, той започва от дебатите за РСМ. Това заяви в предаването „Офанзива“ по Нова тв политологът Първан Симеонов от Галъп интернешънал.

 

 
„Мая Манолова и БСП са спрели спадовете и са на едно място. Те имат солидни аргументи за собствените си привърженици – например не пращайте оръжие за Украйна“, каза той. 

„Ще видим какво ще направят ДБ. Техният електорат си личи на изборите. Той се активизира през последните дни, понякога дори и часове“, каза той и добави, че затова се показват и твърдите и не твърдите електорати“, добави Симеонов. 

„Видяхме на изборите, че това с твърдите не е достатъчно. ГЕРБ има твърдо голямо ядро, но ПП има по-голям електорат, но по-мек“, заяви той. 

Симеонов бе запитан и за проекта на Стефан Янев: 

„Въпросът е къде и как ще се позиционира. Нека не избързваме, защото, ако сега са показани резултати, за още неизградена партия, би било нелегитимно. Поставя се етикет на продукт, който още не е на щанда“, каза той. 

По думите му, ако коалицията спре да създава проблеми, там където няма, ще се задържи. „Пътищата, БНБ и хартиените бюлетини са излишно напрежение“, каза той.

По думите му ИТН държи да е лоялен партньор. „Те поне засега винаги са се държали по буквата – това е по закона, това реши референдума, това се чува от тях. Те се опитват да патентоват честолюбив политически изказ. Това е лесно за разбиране сред масовата аудитория“, каза той. 

Според него има реални проблеми, но има и такива, които излишно много се експонират.

„Ако успеят навреме да спрат тези тенденции, може да се надяват на по-дълъг живот. ПП продължава да има подкрепа, макар и не толкова мобилизирана. Мнозинството хора не искат нови избори. Има достатъчно основания да останат„, каза още Симеонов.

„Данните не са еднозначни. ГЕРБ нямат интерес сега да има избори. Те имат интерес да продължи ерозията на коалицията. ГЕРБ има интерес да изчака, пак казвам. „Възраждане“ искат избори и те биха се надявали на по-добър резултат. Техният ръст може да продължи наистина. Те са русофилската партия в България. Те имат интерес още малко да изчакат, за да увеличат още резултата си. Опозицията има интерес от избори, но малко по-нататък“, призна още експертът.

По думите му Румен Радев като личен рейтинг остава безспорен номер едно.