Ново оръжие, за което все още не се говори: Каква изненада са подготвили Турция и Украйна за Русия

Според информация от различни експерти Турция е доставила на Украйна не само бойни дронове Bayraktar TB2, но и разузнавателни дронове Bayraktar Mini. Те са по-малки и по-леки, но най-важното е, че могат да се пускат на ръка, няма нужда да се търси място за излитане.

Въпреки факта, че Bayraktar Mini не носи жив заряд и не е в състояние да поразява вражески цели, той е от голямо значение за получаване на разузнавателни данни. Изданието Der Spiegel изследва как турските безпилотни самолети могат да помогнат на украинската армия в борбата срещу руските войски.

Фактът, че дронове Bayraktar Mini се използват в Украйна, заявиха анализатори от платформата за събиране на военна информация Oryx. По-специално те обърнаха внимание на детайл във видео, публикувано от украинските военни, на което руски войник тича по улицата и се оглежда, подозирайки, че го следят.

Един от записите показва екранна снимка на наблюдението на дронове, където следите се виждат така, както се виждат от украинските военни на контролния екран. Там можете да видите червен ромб и триъгълник с етикет. Според Oryx именно това показва използването на дрона Bayraktar Mini, чието използване на територията на Украйна не е било обявено по-рано.

Експертът по дронове в Центъра за анализ на европейската политика Федерико Борсари смята, че констатациите на Oryx са правилни.

„Въпреки че наличните доказателства все още са ограничени, според мен те потвърждават, че Bayraktar Minis се използват от украинските въоръжени сили“, каза той.

Неговата колежка от Европейския съвет по външни отношения Улрике Франке, която също има богат опит във военните дронове, подкрепя твърдението на Борсари.

Каква е ползата от дрона, за който украинската армия мълчи? Въпреки че Bayraktar Mini не представлява заплаха за противника, тъй като не е в състояние да носи бойни боеприпаси, той е много полезен за разузнавателни цели, предвид компактния му дизайн и възможността да се изстрелва от ръка. Тежи по-малко от пет килограма, дължината му е 1,2 метра. Блокът за управление е малка кутия с размерите на лаптоп. Лесно се разгъва на полето, след тренировка се поставя в раница. Той може да лети и да изследва района не само през деня, но и през нощта. Данните от такива дронове са много полезни за посочване на точките на обстрел на противника с минометен огън.

Bayraktar Mini автоматично проследява потенциалните цели и изчислява разстоянието. Войниците виждат тези данни в преносима контролна зала и ги предават на артилерия или други единици.

Поради факта, че украинските военни части са много маневрени и постоянно сменят позицията си, компактният турски дрон е много удобен за използване.

Както OBOZREVATEL съобщи по-рано, по време на боевете през март украинските военни унищожиха системата за РЭБ на нашествениците в Киевска област с помощта на турски БПЛА. Нанесени са още поражения на нашествениците.Също така въоръжените сили на Украйна показаха видео как този дрон поразява руски Ураган, 220 мм реактивна система за залпов огън.

Превод