Петков заговори в Битоля за край на езика на омразата, но го посякоха с тези ПЛАКАТИ

Българският министър-председател Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, външният министър Теодора Генчовска и бившият външен министър Екатерина Захариева са на посещение в Битоля днес за церемонията по откриването на клуба на Културен център „Иван Михайлов“ и ще популяризират правителствени проекти на страната и сдружения на българските граждани там.

Жители на Битоля ги посрещнаха с транспаранти с обидни послания, пише македонският сайт tribuna.mk.

„Гоце е Македония“, „Ръцете ти са кървави“, „Кога ще признаеш, че в България има македонци?“, „Гробищата са пълни с българско приятелство“ са само част от посланията.

 

 

 

 

 

 

В същото време премиерът заяви пред медиите, че отношенията между двете правителства се подобряват.

„Българската общност в Северна Македония е истинският мост между двете държави. Вашето благополучие е гарант за добросъседските отношения между двете страни. Македонският премиер Димитър Ковачевски също ме увери лично, че трябва да изкореним езика на омразата и българската общност в Северна Македония да се почувства напълно равнопоставена.“, заяви българският министър-председател.

„Днес е денят на българската конституция – основен закон, който защитава правата и свободите на всеки един гражданин. Аз вярвам, че конституцията с конституционните права на българската общност са много важни“, посочи той.

Премиерът Кирил Петков подари икона на Свети Иван Рилски Чудотворец на българския културен център в Битоля.
„Ако не работим заедно от двете страни на границата, има опасност проблеми, които сме имали през годините, да продължат. От друга страна има истинска възможност, ако се обединим, ако си протегнем ръцете във всички посоки с правителството на РСМ, имаме шанс да направим истински стъпки напред“, каза Петков.

Според него докато правителствата могат да работят по документи и различни дипломатически стъпки, които трябва да се направят, тук борбата е за сърцата и умовете на хората от двете страни на границата и това няма как да се случи на база на документи.

„Това трябва да се случи на база на общи действия, на сплотеност и на работа заедно. Това, което стана ясно в нашата коалиция, и в България като цяло, а мисля и от другата страна на границата в РСМ и в различни институции, че е време да загърбим разликите помежду си, защото стабилността на България, на РСМ, на Балканите зависят от тези общи действия“, смята премиерът.

Според него трябва да обърнем значението на термина „европеизация“.
„Нашата задача в момента е да обърнем тази дума и тя да има друго значение, използвайки общият потенциал, подавайки си ръка заедно този регион да стане най-бързо растящият в Европа. Трябва да надмогнем егото си, до някаква степен близка и не толкова близка история и да кажем, че е имало добри страни, имало е и не толкова добри страни. Време е да направим следващите крачки напред“, заяви Петков.

Заедно с него в Битоля са вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска и представители на различни партии.