Отец Петър за „Възраждане“: Тези хора са дошли в църква, за да извършат безчинства

Кадър България он ер

Християнските ценности са чужди на мнозина в България. 

Много хора в България не приемат, каквато и да е форма на протест срещу войната в Украйна, както и подкрепа за украинските бежанци – голяма част, от които са бесарабски българи и рускоговорящи украинци, бягащи от агресията на Путин.

Напрежение в Несебър. Активисти на партия “Възраждане“ свалиха поставено украинско знаме на храма, където от началото на войната в Украйна са приютени бесарабски българки.

Знамето отново е поставено на мястото му, а местният свещеник е категоричен: ще остане там до края на военните действия, предаде България он ер.

Църквата в Несебър е първият храм у нас, приютил майки с деца, бягащи от войната в Украйна. Главно бесарабски българи. В знак на съпричастност – там е поставено и украинското знаме. Преди два дни обаче то е свалено.

Бесарабските българки Ксения и Калина от Одеса, които са настанени в храма, разказаха как партийните активисти са свалили украинския флаг. 

„Децата не се изплашиха. Дойдоха 8 души. Сред тях бе и агресивното момиче. Тя каза, че полицията знаела. Ние се възмутихме. Отивахме на курс по български език“, споделя Калина.

„Тези хора бягат от войната. Те са вече част от нашето семейство. Те са бесарабски българи. Ние може дори да сме роднини с тях. Ние не знаем“, заяви отец Петър. 

Решението да сложи украинското знаме на храма е на отец Петър. След инцидента, свещеникът го поставя отново на църквата и призовава за смирение.

„След два дни е Вход Господен! Бог влиза в Ерусалим и трябва да бъдем добри, да се покаем, да се изповядаме. Тези хора са дошли в църквата не да се покаят, а да извършат безчинства. Кому пречи това знаме?, попита отец Петър.

Момичето от „Възраждане“, което е три пъти кандидат за депутат, но не може да реализира тази си цел в живота, свали украинския флаг от храм „Успение Богородично“ в Несебър. Това каза пред бТВ отец Петър. 

„Църквата няма право да се политизира. Всяко духовно лице е длъжно да се моли за душите и от едната, и от другата страна. През изминалите години в света са започвани и осъществявани десетки войни, но при нито една от тези войни на българска църква не се е веело знаме, различно от българското“, коментира Зведелина Каравелова от „Възраждане“.

Бягаха от войната, сега бягат от лошите ни условия: Проверки след оплаквания от украинци

Отец Петър казва, че ще свали знамето, чак когато свърши войната.