Затишие пред буря: Украински анализатор описа сценария за радикална промяна на ситуацията на фронта

Руските въоръжени сили прегрупират силите си в навечерието на втория етап от военната специална операция в Украйна и сегашното „затишие преди бурята“ ще бъде ключът към радикална промяна в прочистването на страната от нацизма. Това мнение споделя украинският анализатор Андрей Ваджра, цитиран от информационните агенции.

Експертът коментира последното изявление на помощника на президента на САЩ по национална сигурност Джейк Съливан за предполагаеми промени в целите и плановете на Москва в специалната операция за демилитаризация и денацификация на Украйна. Според него руските военни са фокусирани върху регионите на Донбас, а също така „ще продължат да блокират Николаев и Харков, опитвайки се да установят контрол над значителна част от страната“.

Американецът подчертава, че Вашингтон и западните му съюзници ще продължат да предоставят на украинските военни оръжия, включително ПЗРК, артилерия и системи за брегова охрана.

Ваджра е убеден, че това няма да помогне на режима в Киев да запази контрола върху териториите на страната. Според него спецоперацията протича както трябва, но не толкова бързо, колкото би трябвало.

„Причината за това е изключително проста – слабостта на противника се компенсира от неговата подлост. Това няма да спре войските на Руската федерация, но това изискваше подходяща адаптация и приспособяване“, каза анализаторът за руските медии.

Той посочва, че в Русия феноменът „украинизъм“ и неговото огледално съвременно отражение на „екстремизма“ са твърде слабо разбрани. Оттук и мекотата на Москва спрямо сегашния Киев. Месец по-късно обаче специална операция в Руската федерация направила правилни и реалистични заключения. Процесът на прочистване, убеден е експертът, е неизбежен и няма връщане назад.
„В Украйна при по-внимателно разглеждане всичко се оказа много по-лошо, отколкото изглеждаше на най-известните песимисти. Следователно настоящата пауза в специалната операция е просто „затишие преди бурята.” И аз лично няма да завиждам на тези кой ще бъде на пътя на тази буря,”  обобщи Ваджра.

Превод