Мощни експлозии в Киев, изпълни ли Москва заканата си за ответен удар ВИДЕО

В украинската столица Киев тази нощ са гърмели взривове. След взривовете в части от града спря електричеството, гласят съобщения в социалните мрежи, но официални информации за обстрела засега няма.

Появиха се версии, че това е бил ответен удар на обстрела от страна на ВСУ на населени места на територията на Русия предните дни. 

Мощни експлозии се чуха в Киев рано тази сутрин, а сирените за въздушно нападение звучаха в цяла Украйна, в момент, когато хората се подготвят за нови руски нападения, след като късно снощи флагманът на руския Черноморски флот потъна в резултат на пожар, предаде Ройтерс.

Експлозиите изглежда бяха най-мощните в столичния регион, откакто по-рано през април руските войски се изтеглиха от тази част на страната, за да се готвят за битки в Южна и Източна Украйна.  

Какво точно се е случило в Киев предстои да се разбере, но се появиха коментари по темата

Президентът на Украйна Владимир Зеленски реагира на заплахите на руското министерство на отбраната, което наскоро „обяви“ за евентуален обстрел на Киев.

В интервю за Би Би Си украинският лидер призна, че всички заплахи се приемат сериозно, тъй като са свързани с възможна загуба на живот.

„Не се страхуваме от нито една от заплахите на Руската федерация в същото време. Трябва да отговорим на всички стъпки на Руската федерация, които ни заплашват“, каза президентът.

„Окупираха нашите територии много пъти от 2014 г. Окупираха Крим и навсякъде казват, че това е тяхна територия. И също така казват, че ако нещо е срещу нашата територия, например Крим, тогава ще отговорим на ракетни удари. И Имам много въпроси. Когато руските войски започнаха ракетни атаки от територията на Беларус на 24 февруари какво беше? Какво защитаваха? Не разбирам съвсем. Струва ми се, че те често се объркват в своите твърдения“, посочи Зеленски.

Русия все още може да нанася ракетни удари по Киев и другите градове на Украйна. Изтеглянето на войските от северните области въобще не означава, че заплахата е изчезнала.  

Това заяви говорителят на министерството на отбраната на САЩ Джон Кърби по време на брифинг на 14 април. Той коментира заплахата на Кремъл да удари с ракети „центровете за взимане на решения в украинската столица“. 
 
„Да, естествено. Русия има възможност да нанася удари по Киев. Ние многократно сме говори за това, включително и в ранните етапи на изтеглянето и предислоцирането на руските войски“, каза говорителят на военното ведомство

По думите му, Русия се още разполага с крилати и балистични ракети, за да нанася удари от голямо разстояние. Под заплаха остава не само Киев, но и всичките останали градове на Украйна. 

По-рано съветникът на Офиса на президента на Украйна Алексей Арестович заяви, че в случай на атака Украйна ще нанесе удар по Москва, като за това страната разполага с „прекрасни възможности“. 

„Това, че те могат да ни ударят, аз не се съмнявам нито за една секунда. Освен това, знаейки техния характер, аз съм убеден, че те ще ударят в последния ден преди сключването на мирното споразумение. Това са кремълците. Нали казаха, че ще удрят по органа на управление, в който се взимат решенията“, каза Арестович.  

По думите му, под опасност са органите на военното управление, всичките централни апарати на силовите структури в Украйна.  

„Вероятно, Върховната Рада, Кабинета на министрите, вероятно, Офиса на президента. Ние винаги сме готови за това, нека да лети, ще видим. Трябва просто да се помни, че всеки един изстрел по нашите органи на управление – ще получи сериозен отпор. Трябва да сме много внимателни при вдигането на залозите…“, каза Арестович.