Юрист, работил при Радев: Важен тест за България е какво ще направят Рашков и Петков след тази новина

„Очаквано Софийският районен съд обяви за незаконен ареста на Бойко Борисов. Очаквано, защото по думите на съда не са били събрани никакви сериозни доказателства за извършено престъпление. 

Нещо, което беше признато и от вътрешния министър Бойко Рашков, който заяви, че най-нормалното нещо било първо да арестуват човек и да му повдигнат обвинение, а едва след това да се събират доказателства срещу него – шокиращо твърдение от страна на университетски преподавател по право и български министър“, това написа в личния си фейсбук профил юристът и доктор по конституционно право Любомир Талев, който е работил при президента Румен Радев.

уточнява, че коментарът му е по повод

.

Във всяка държава, претендираща да е правова, обявяването на ареста на лидера на опозицията за незаконен, би трябвало да има за незабавен резултат оставката на отговорните за незаконните действия

В случая това са споменатият министър Рашков и Премиерът Кирил Петков, в чийто кабинет са привиквани служители на МВР и са им давани указания за извършване на ареста. 

Дали тези оставки ще бъдат подадени е важен тест за това доколко България все още е правова държава“, пише още юристът, работил при президента.

„П.П. По същото време продължава да тече , като депутат от управляващата „Демократична България“ го мотивира с това, че специализираното правосъдие представлявало „съдебна репресия“. 

Интересно е дали и какво отношение ще вземат тези принципни борци за законност и правова държава за прогласената от българския съд милиционерска репресия над лидера на най-голямата опозиционна партия в България“.

уточнява, че освен това адвокатът, работил при Радев, сподели и първия коментар на Борисов за решението на съда за ареста му.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ