Руски олигарх гръмна: Шойгу е извън играта, масови арести на генерали в Москва!

„Руският военен министър Сергей Шойгу е получил масиран инфаркт“, това заяви живеещият в Израел бивш руски бизнесмен Леонид Невзлин (на снимката) в профила си във Фейсбук.

По думите на осъдения задочно за убийства мъж ръководителят на силовото ведомство е бил в много тежко състояние. „Според мои източници в Москва, Шойгу може да остане инвалид за цял живот. Министърът вече е извън играта и е на системи“, заяви той.

Невзлин допълни, че в руското министерство на отбраната са били извършени масови арести. „Задържани са 20 генерали. Вероятно причината е, че те са крали парите, отпускани от Владимир Путин за подготовката на войната срещу Украйна. От 2014 г. (окупацията на черноморския полуостров Крим) са били присвоени 10 милиарда щатски долара“, допълни той.

Според имигранта, властите в Русия са стартирали криминално разследване срещу вицепремиера от 2012 до 2018 г. и бивш съветник на Путин (2008 – 2012 г.) Аркадий Дворкович. „От него се очаква да даде показания срещу свои колеги и приятели. Ако той не сключи сделка с властите, го очаква следствен арест в системата на Федералната служба за сигурност“, заяви Невзлин.

„Бившият съветник на Путин (2013 – 2020 г.) Владислав Сурков вече е поставен под домашен арест. Арестите, разследванията и уволненията са свързани с финансовите присвоявания в особено големи размери“, написа още Невзлин.

Невзлин (роден през 1959 г. в Москва) бе бизнес партньор на Михаил Ходорковски от края на 80-те години на миналия век до 2003 г. През 2003 г. Невзлин бе привикан в Генералната прокуратура на Русия за даване на показания във връзка с обвинения срещу друг съдружник на Ходорковски – Платон Лебедев. Невзлин обаче замина за Израел под предлог писане на докторска дисертация и по-късно получи гражданство на еврейската държава.

През 2008 г. Невзлин бе осъден задочно в Русия за няколко убийства. Той определи решението на магистратите като дирижирано от Путин.