Сутрешна сводка: Украйна се готви да обърне хода на войната с това ново оръжие от САЩ

Украйна преговаря за закупуването на произведени в САЩ тежки ударни дронове MQ-9 Reaper, пише Forbes. 

Миналата седмица украински представители се срещнаха във Вашингтон с базирания в Калифорния производител General Atomics. Въпреки че правителството на САЩ трябва да одобри всяка такава продажба, изданието отбелязва, че преговорите с General Atomics са се провели със „зелена светлина“ от администрацията на Байдън.

С подкрепата на правителството на САЩ тези дронове могат да бъдат в ръцете на украинските военни пилоти до няколко дни, каза говорителят на компанията К.

Марк Бринкли.
Въпреки че разработчикът не посочи модела, който интересува Украйна, изданието смята, че това вероятно е изпитаният във времето Reaper.

MQ-9 Reaper е модулен разузнавателен и ударен дрон на американската армия. Оборудван с турбовитлов двигател, позволяващ скорост над 400 км/ч.

Дронът има шест точки на окачване. Може да носи до 4 ракети въздух-земя или до 8 в модификацията MQ-9A или 4 ракети Hellfire и две бомби с лазерно насочване Mark 82.

Експертите смятат, че MQ-9 може драстично да промени хода на войната. В сравнение с Bayraktar, експертите смятат ​​MQ-9 за по-издръжлив при полет и по-малко уязвим от руски огън.

„Турският дрон трябва да действа достатъчно близо до фронтовата линия, което го прави по-уязвим за руски въздушни и ракетни удари от летища. Въпреки това, MQ-9 има по-голям обхват. И това с достъпността на Reaper може да бъде от ключово значение“, се казва в материала.

MQ-9 ще има достатъчен обсег, за да нанесе удари по руски военни съоръжения в самата Русия, до самата Москва включително.

Такива дронове изискват една година военно обучение, но General Atomics са уверени, че могат бързо да научат украинските бойци как да ги използват.

Чеченски специални части ликвидираха офицер от американското разузнаване в Донбас, написаха руски медии.

Войници от чеченските специални части в Донбас убиха офицер от американското разузнаване. Видеото с паспорта на убития американец е публикувано от министъра на информацията и печата на Чеченската република Ахмед Дудаев.

„Това е съдбата на представители на специалните служби на САЩ, попаднали в ръцете на бойци от Чеченската република, които не оставят ненаказано нито едно престъпление (срещу цивилното население на ЛДНР) написа той.

Министерството на външните работи на Полша обяви готовността на НАТО за война с Русия.

„Винаги сме готови за това. И не само ние, но и нашите съюзници. Всички членове на НАТО са готови. Ако Владимир Путин започне някакъв вид агресия срещу Полша, Литва, Латвия, Естония или Финландия, ако нападне НАТО, това ще бъде червена линия за всички нас“, каза Лукаш Ясина, говорител на полското външно министерство. интервю за един от украинските телевизионни канали. 

„Но бих искал Владимир Путин никога повече да не започва никаква агресия“, добави Ясина.

Гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос каза, че страната му повече няма да изпраща оръжия в Киев, тъй като доставката на големи количества оръжия може да намали отбранителната способност на страната, особено на островите, съобщава Euractiv.

Преди това Гърция изпрати на Украйна два транспортни самолета С-130 с военна помощ, включително автомати Калашников и ПЗРК.

В същото време, според изданието, позовавайки се на последните проучвания на общественото мнение, 66% от гърците не са съгласни с доставката на военна техника за Украйна, а само 29% са подкрепили подобно решение.

Данните от проучването се потвърждават от неотдавнашни насилствени сблъсъци между гръцки работници и полиция в Солун, когато местните жители се опитаха да спрат доставките на оръжие от НАТО за Украйна. Полицията трябваше да използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне протестиращите.

Превод и редакция:

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ