Волгин нападна Пендачанска: Прилича на обущар! Като малка я наричаха

Булфото

Журналистът от БНР Петър Волгин, който в събота обяви по националното радио руска фалшива новина от ТАСС и ДНР, че българският кораб „Царевна“ е отвлечен от украинци влезе в тежък сблъсък с Александрина Пендачанска от обществения съвет на БНР.

Той се оправда, че просто е дал „всички гледни точки“ и не приема, че дезинформирал обществото, създавайки напрежение и за близките на моряците.

Като реакция Александрина Пендачанска напусна обществения съвет на БНР заради това, че Волгин разпространява системно фалшива информация и руска дезинформация.

Ето какво написа преди малко той по адрес на номинираната за 3 награди „Грами“ певица:

„Не по-високо от обувките, Пендачанска!

Древногръцкият художник Апелес нарисувал картина на жена.

Към него се приближил обущар, който му казал, че не е нарисувал хубаво единия сандал. Апелес направил препоръчаните корекции. Окуражен от това, обущарят започнал да дава съвети и по други детайли от картината. Тогава Апелес го погледнал строго и отсякъл: „Не по-високо от обувките, обущарю!“

Пендачанска прилича на този обущар, който дава съвети на хора, от чията работа няма никакво понятие. Всъщност Джиджи, както я зовяха като малка с това подходящо за пуделче име, не е особено интересна като личност. Заслужава да й отделим минута-две, защото е събирателен образ на една група хора, които смятат, че разбират от всичко. Умнокрасивитет е убеден, че е разкрил всички тайни на битието. Като се почне от саденето на картофи и се стигне до ядрената физика. С тези си претенции умнокрасивите като Джиджи предизвикват единствено присмех.

Най-добронамерен съвет отправям към певицата Пендачанска. Говори само за неща, от които разбираш. Заговориш ли за политика и журналистика, преставаш да бъдеш певица и се превръщаш в глуповат обущар. Дори и това да е истинската ти същност, не е хубаво хората да узнават за нея, нали?

Бъди здрава!:)“

Ето какво написа по-рано Пендачанска:

„Не знам защо Петърчо (макар почти никога да не излизаше да играе с нас, така му викахме децата в квартала, съседи бяхме) Волгин, към когото не тая лоши чувства, някак е мислил, че ще ме засегне, наричайки ме “певицата Пендачанска“.

Аз СЪМ певицата Пендачанска. Проблемът е, че той НЕ Е “журналистът Волгин“. Петърчо е.

Да е жив и здрав!

Само доброто му мисля!“

Българското национално радио прави вътрешен мониторинг на предаването „Политически НЕкоректно“ с водещ Петър Волгин. В мониторинга участват и външни експерти и обхваща период от месец назад. Проверката цели да установи има ли нарушение на закона и на вътрешните правила на обществената медия.

Генералният директор на БНТ Милен Митев заяви пред „Дневник“, че последният подобен анализ е излязъл със становище, че има данни за нарушение, но тепърва ще се обсъжда дали и какви мерки да се предприемат.

Според Митев задачата на БНР не е лесна, защото трябва максимално да се покрият интересите на цялото общество, в което има засилена поляризация на мненията. Освен това ситуацията е показала, че правилата на националното радио трябва да се подобрят.

Вчера оперната прима Александрина Пендачанска подаде оставка от Обществения съвет на БНР „заради руската пропаганда в предаванията на Петър Волгин“.

Светла Петрова, която също е член на Обществения съвет на БНР, заяви пред „Сега“, че от формирането си съветът се е занимавал няколко пъти с начина, по който Волгин води предаванията. Петрова е на мнение, че оставката на Пендачанска е краят на поредица от опити на членовете на съвета да обърнат внимание на административното и журналистическото ръководство на БНР върху начина, по който водещият използва ефира на обществената медия.