Идва нов закон: Неплатена глоба спира колата

Снимка: Петел, архив

Неплатена глоба за липса на винетка да ни спира за Годишния технически преглед, което автоматично прави и невъзможно да управлявате автомобила.

Това предвиждат нови промени в Закона за движение по пътищата, които бяха пуснати за обществено обсъждане от управляващите, предаде БНР.

„Тази промяна все още се обсъжда, засега няма нищо официално“, каза за Радио Варна председателят на варненския клон на Съюза на българските автомобилисти Диан Драганов. Според него, пунктовете за технически прегледи се превръщат в удобен инструмент на държавата за събиране на задължения.

Той поясни, че още от миналата година са налице случаи, в които шофьори не успяват да минат преглед на своя автомобил, защото имат неплатени глоби за нарушения.

„Тук става въпрос за наказателните постановления, които не са платени в срок. Това задължение се прехвърля от Пътна полиция към НАП и се „заключва“ в нашето ЕГН“, поясни Драганов. Именно въпросното заключване  е ключът към проблема, според експерта.

„В единната система на ДАИ, с която работят всички пунктове в страната, проверките за платен годишен данък на автомобила се извършват също по ЕГН-то на собственика. И когато той има и друго задължение към държавата, системата отчита това автоматично и блокира. Така се получава много неприятна ситуация и за собствениците на автомобилите и за служителите в пункта за годишни технически прегледи“, обясни Драганов.

Това означава, че дори и да сме изрядни с документите за прегледа и да разполагаме с платен данък на автомобила и Гражданска отговорност, трябва да проверяваме предварително дали имаме неплатена глоба към КАТ.

Все още не са влезли в сила и други промени в годишните технически прегледи, предвиждащи по-строг контрол върху данните от прегледа относно екологичната категория на автомобила.

Системата ще изпраща тези данни директно към ИА „Автомобила администрация“ посредством специализиран софтуер. Софтуерът трябваше да бъде инсталиран във всички пунктове за технически прегледи в страната още през януари, но тестването му продължи по-дълго от предвиденото и промените бяха отложени с месец.

„И в момента новият софтуер не е заработил, защото все още има пунктове, в които той не е свързан. Засега работим по стария модел“, коментира Диан Драганов. Той очаква системата да заработи най-късно до 2 месеца.

Според Драганов, чрез новия софтуер ще бъдат пресечени всички опити за манипулации в пунктовете за технически прегледи.