Беларус става част от Русия? Ето какво отговори Лукашенко

Беларуският президент Александър Лукашенко изключи днес възможността бившата съветска република да стане част от Русия, предаде ДПА.

„С (руския президент Владимир) Путин не сме толкова глупави, за да използваме остарели методи. Ние, казвам аз, постигаме такова единство между две независими страни, че хората ще се учат от нас,“ заяви беларуският президент, цитиран от държавната информационна агенция БелТА, в град Владивосток, в Далечния изток на Русия.

В контраст с думите на Лукашенко, международни политически наблюдатели смятат, че възможността Беларус да влезе в състава на Руската федерация, е напълно реална, отбелязва ДПА.

След полемичните президентски избори през 2020 година, на които дългогодишният държавен глава обяви победа, която обаче не е призната от Запада, Минск става все по-зависим от Москва, съобщи БТА.

Сега Беларус е в почти пълна международна изолация. Страната е зависима от Русия във финансов и военен план.

Путин многократно бе обвинен, че иска да възроди Съветския съюз, който се разпадна преди 30 години. Той отрича да има такива планове, припомня ДПА.

Много хора в Русия и Беларус, които вече изграждат съюз, също се опасяват, че Русия може да анексира Беларус, която е напълно зависима от нея в икономически план.

По покана на Путин Лукашенко сега е на посещение в руския Далечен изток. Беларус е важен съюзник на Русия във войната с Украйна, посочва ДПА.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ