БНР удари тежко Волгин за коментарите му в „Политически НЕкоректно“

Ръководството на Българското национално радио категорично се разграничава от всеки опит за провокиране на насилие и неговото оправдаване или одобрение, както и от всеки опит за дезинформация и разпространяване на фалшиви новини, съобщават от медията.

„Категорично заявяваме, че всяко нарушаване на закона, професионалните стандарти и етичните норми в програмите и платформите на обществената медия ще бъде санкционирано. Същевременно няма да бъде допуснато вмешателство в работата на журналистите в общественото радио, в това число сваляне от ефир на водещи под външно давление. Подобни решения ще се вземат само след задълбочен анализ и професионален диалог.

Програмният съвет на БНР разгледа изданието на предаването „Политически НЕкоректно“ с водещ Петър Волгин, излъчено на 10 април в ефира на програма „Хоризонт“.

Програмният съвет единодушно реши, че с действията си г-н Волгин е нарушил Правилника за редакционната дейност на БНР и Етичния кодекс на служителите на БНР. В резултат на това, на г-н Петър Волгин е наложено дисциплинарно наказание съгласно трудовото законодателство“, казват още от БНР.

Протоколът от заседанието на Програмния съвет може да прочетете ТУК.

В предаването си „Политически НЕкоректно“ в събота журналистът обяви по националното радио руска фалшива новина от ТАСС и ДНР, че българския кораб „Царевна“ е отвлечен от украинци. Той се оправда, че просто е дал „всички гледни точки“ и не приема, че дезинформирал обществото, създавайки напрежение и за близките на моряците.

Като реакция Александрина Пендачанска напусна обществения съвет на БНР заради това, че Волгин разпространява системно фалшива информация и руска дезинформация. 

В последните дни спорът между двамата се прехвърли в социалните мрежи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ