Нов скандал в коалицията! Тошко Йорданов се присмя брутално на Петков и Лена!

„Глупаво предложение не се подкрепя, имаше си едно по-добро предложение, а най-доброто е Министерският съвет да ги решава тези неща“. Това коментира пред журналисти Тошко Йорданов от ИТН по повод предложеното от ПП решение за разплащане на парите към пътните фирми. Той посочи, че ИТН реагират с весел смях, защото това в поредното предложение на ПП по въпроса, пише Епицентър.

„Това, което те бламираха сами, беше пак тяхно, написано от премиера и редактирано като думички от сътрудничката му Лена.

 След това започнаха целия цирк в парламента заради БНБ, това, което предлагат е по-лошо от предното, което предложиха. Противозаконно е комисия в парламента да одобрява плащания и това е някакъв глупав ПР“, категоричен е Йорданов. От ИТН смятат, че колегите му от ПП са се оплели.

Правителството е готово да даде над 600 млн. лв. на строителите и транспортните фирми още утре, но при условие, че това решение премине през правната комисия на парламента. Това са 50% от дължимото от държавата, като за останалите 50% премиерът Кирил Петков подчерта, че могат да бъдат изплатени след по-обстойна оценка от депутатите в Народното събрание.

„Ние предпочитаме Министерският съвет да ги решава тези неща, тогава е чисто – да отидат хората при Кирил Петков и Асен“, настоя Тошко Йорданов „Приемаме, че фирма Х е свършила някаква работа в обем на 100 лева, държавата не е сигурна дали тази фирма е свършила работата в обем на 100 лева.

Затова се плаща на фирма Х половината от сумите, които дори не покриват разходите, а специална комисия под контрола на Асен Василев проверява останалата част. Има два варианта – или Министерският съвет решава, или се прави специална комисия в парламента, която да одобрява всички плащания в парламента, щото в министерството на Лорер има съсредоточени 13 млрд. лв. от Плана за възстановяване, а финансовото министерство не се знае какво прави с бюджета. Да видим дали ще ни подкрепят за тази комисия“, попита риторично Йорданов.

БСП, ПП и ДБ обаче, са готови да гласуват 50% от парите за ремонт на пътищата. Предложението гласи 50% от исканата сума (520 млн. лв.) да се изплати след решението на Народното събрание, което се очаква да бъде разгледано утре.

„Ние сме в абсурдна ситуация. Това е един проблем, който идва от ГЕРБ, от неща, които са са се случили по време на тяхното управление, започвайки от „ин хауса“ – без никакъв търг, без никакви процедури са дадени пари за пътища на много по-голяма стойност от парите, които са били в наличност за ремонти на пътищата“, коментира депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

„Парите трябва да бъдат платени, поне 50% от тях, въпросът е да не се разписва празен чек. С решението ще бъде одобрено и плащането на 100% от парите за мантинели, знаци и маркировка в размер на 136 млн. лв.“, обясни шефът на регионалната комисия Настимир Ананиев от ПП в кулоарите на парламента.

„Имаме технически предложения, но посоката е към решаване на този проблем“, обясни съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„Правителство, което имаше една основна критика – по начина на сключване на договорите, в момента се опитва да „санира“ по думите на министър-председателя както договорите, така и самите процедури“, коментира лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.