Сутрешна сводка: Още морски пехотинци от ВСУ се предадоха в Мариупол, а към западната граница на Украйна напредват…

Западните страни предприемат активни стъпки за предоставяне на военна и финансова помощ на Киев. Тежка военна техника се прехвърля от НАТО към западните граници на Украйна.

В социалните мрежи се появяват кадри за движението на влакове с американски бойни машини на пехотата и гаубици „Паладин“ през полска територия към украинската граница.

Прехвърлянето на въоръжения на Северноатлантическия алианс в посока Украйна се извършва и в Румъния.

По-рано официалният представител на руския президент Дмитрий Песков подчерта, че никаква доставка на западно въоръжение няма да спре настъплението на Русия срещу Украйна и да доведе военните действия до логичния им край.

1350 морски пехотинци от украинската армия, разположени в Мариупол, са се предали на руските сили.

На 8 и 9 април бойци на руската армия и оперативно-тактическото подразделение на ДНР щурмуват завода „Илич“ в Мариупол. В резултат на операцията много украински военнослужещи се предават.

Пленниците казват, че това е единственият им шанс да оцелеят.

Бойци на Донецката народноосвободителна армия продължават да взимат в плен украински военнослужещи в Мариупол. До последните часове са се предали 1350 морски пехотинци от ВСУ (видеото можете да видите в края на новината).

Западните страни ще трябва да отговарят за доставките на оръжие за Украйна, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг, цитирана от информационните агенции.

Дипломатът обърна внимание на факта, че Западът продължава да „напомпва“ оръжия в Украйна, включително доставката на остарели модели съветско производство, утилизирането на които е по-скъпо от прехвърлянето им в Украйна.

„Това е толкова ужасна, цинична, престъпна логика. Защо да харчат собствените си пари западните страни, ако можете да ги опаковате (старите оръжия) и изпратите в Украйна, така че конфликтът изобщо да не свърши и броят на жертвите да бъде още по-голям. Добре са го измислили, но някой ще трябва да отговоря по-късно“, предупреждава Захарова.

Тя посочи, че от началото на т. нар от нея „специална операция“ на Русия в Украйна САЩ са доставили оръжие на Киев в размер на 1,7 милиарда долара, а Европейският съюз – в размер на 1,5 милиарда евро.

„Това за пореден път показва, че Европейският съюз е престанал да бъде чисто икономическа асоциация и бързо се развива, по-скоро деградира“ към военно-политическо образувание“, добави официалният представител на руското външно министерство.

Украинските военнослужещи са отблъснали осем атаки на руската армия в последното денонощие, съобщава пресслужбата на Министерството на отбраната на Украйна в Telegram, цитирано от „Укринформ“.

„През днешния ден военнослужещите от групировките на Обединените сили успешно отблъснаха 8 атаки на противника. Украинските защитници унищожиха 1 танк, 4 единици бронирана и 6 единици автомобилна техника, 1 вражеска артилерийска система“, се казва в съобщението.