Над 1000 морски пехотинци се предадоха вкупом в Мариупол СНИМКИ

Над хиляда морски пехотинци от въоръжените сили на Украйна се предадоха на вътрешните войски на МВР на ДНР в Мариупол. Това се е случило още в следобедните часове във вторник но първата информация е разпространена едва сега, предават световните агенции.

Военният кореспондент Александър Сладков публикува кадри на украински войници, които са се предали.

„300 са ранените, от които 90 са неспособни да се движат самостоятелно.

Здравите може да са повече от 800. Ако всичко върви по план, отбраната, организирана от Въоръжените сили на Украйна в металургичния комбинат „Илич“, ще рухне.

Това е резултат от съвместната работа на силите за сигурност и специалните служби в Мариупол. Тогава само „Азовстал“ ще остане засега при нацистите“, коментира той.

Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров също коментира в своя Telegram канал, че повече от хиляда морски пехотинци от въоръжените сили на Украйна са се предали в Мариупол, предават световните агенции.

„Повече от хиляда морски пехотинци от въоръжените сили на Украйна се предадоха днес в Мариупол. Сред тях има стотици ранени. Това е правилният избор. Украинските групи се избиват ежедневно една след друга. Войниците на въоръжените сили на Украйна не знаят какво да правят с ранените, не разбират къде да отидат и какво да правят по-нататък, защото съпротивата е безполезна и практически не са останали бойни сили.

Действат само отделни малки групи, които по някаква причина се страхуват да излязат с бял флаг пред руските войски.

Не се страхувайте. Помислете за близките си, за ранените, за собствения си и чужд живот, за това как един случаен куршум може да предизвика трагедия в дома ви. В недрата на Азовстал в момента има около двеста ранени, които не могат да получат медицинска помощ. За тях и всички останали би било по-добре тази безсмислена конфронтация да бъде прекратена и да се върнат при семействата си.

Благодаря ви, че предприехте тази стъпка. Руските войски все пак ще продължат освобождението на Мариупол до горчивия край. И вашата стъпка днес е съзнателен избор, за да избегнете ненужни и безсмислени кръвопролития.

Призовавам тези, които все още се крият в мазетата и тунелите на завода: знаете, че ние се отнасяме към затворниците като към човешки същества. Излезте! Помислете за собствените си семейства и за тези на другите, както са направили днес повече от хиляда морски пехотинци“.