Сутрешна сводка: Съветник на Зеленски обяви изненадващо, че Киев има таен план за отвоюването на Мариупол, но… ВИДЕО

Руските сили отново са атакували град Миргород в Полтавска област в Украйна. Руските войски са нанесли удари по инфраструктурни обекти.

Началникът на Полтавската областна военна администрация Дмитрий Лунин съобщи това в канала си в Telegram. Информацията за пострадалите вече се уточнява.

На 9 април става известно, че руските сили са нанесли ракетен удар по Миргород през нощта. Поразена е инфраструктура на града. В резултат на удара са нанесени сериозни щети. Двама души бяха ранени.

Преди това, на 2 април, градът е атакуван отново. Тогава пистата и инфраструктурата на местното летище са повредени. Унищожени са няколко руски крилати ракети.

В продължение на месец и половина украинските войници защитават Мариупол от руските сили, които ги превъзхождат по численост. Частите на ВСУ се оказват в изключително трудна ситуация, като по-специално има сериозни проблеми с доставките на запаси.

Командването обаче не ги е оставило на произвола на съдбата, въпреки че не може да каже на украинците за плановете си да помогне на защитниците на Мариупол. Михаил Подоляк, съветник на украинския президент, съобщи това в профила си в Twitter.

„Ако има нещо, което Кремъл мрази повече от Украйна в момента, то това е думата „Мариупол“. В продължение на 1,5 месеца нашите защитници защитават града от руската орда, числеността на която е над 10 пъти по-голяма. Издържат под бомбардировките и се вкопчват във всеки метър от града. Те карат Русия да плати изключително висока цена“, пише Подоляк.

Той признава, че ситуацията, в която украинските войници държат отбраната в пълно обкръжение, е много трудна. Военното и политическото ръководство знае всичко, което се случва в Мариупол, много по-добре от потребителите на социалните мрежи, които в момента пишат хиляди коментари с искане градът незабавно да бъде деблокиран.

„Войниците ни продължават да са блокирани в града и имат проблеми с доставките. Военното и политическото ръководство на страната е наясно с проблема, следи ситуацията в реално време и разполага с повече информация, отколкото е известно в социалните медии“, каза той.

Съветникът на президента също така уверява украинците, че командването прави всичко възможно и дори повече, за да помогне на силите на ВСУ в Мариупол. А фактът, че съществуващите планове, както са направили, изобщо няма да бъдат оповестени, трябва да бъде разбран от украинците.

„Президентът и ръководството на въоръжените сили правят всичко възможно (и невъзможно), за да намерят решение и да помогнат на нашите войници. Но не можем да съобщаваме плановете и действията си публично, за да не информираме врага. Молим ви да бъдете съпричастни към това“, обърна се Подоляк към украинците.

Руски артилерийски части са нанесли удари по шест опорни пункта на частите на 24-та украинска механизирана бригада край село Попасна, Донецка област.

Унищожаването на позициите на ВСУ е заснето на видео от дрон, който е коригирал огъня (видеото можете да видите в края на новината).

Междувременно, бронирани бойни машини са прехвърляни към Украйна. Първите доставки са пристигнали от Австралия и Полша.

Първите 20 бронирани автомобила Bushmaster са пристигнали в Украйна от Австралия. На кадрите се вижда как медицинската версия на Bushmaster се товари в Boeing C-17 Globemaster, преди да бъде изпратена на украинските войски.

Първата партида полски танкове Т-72М и бойни машини BWP-1 също е изпратена в Украйна.

Дълго време те са се намирали в базата за съхранение на бронирани превозни средства на полската армия в Люблин. На Украйна ще бъдат доставени общо 100 танка Т-72М и неизвестен брой бронирани машини BWP-1.

BWP-1 всъщност се явява остарялото БМП-1, което Полша произвеждаше по лиценз.