Австрийският канцлер разкри с 3 думи каква е била срещата му с Путин ВИДЕО

Австрийският канцлер Карл Нехамер разговаря в Москва с президента Владимир Путин. Това е първа среща между Путин и лидер на държава от ЕС от началото на войната в Украйна. Срещата се е провела без преводач, тъй като Путин говори добре немски език.

Сцената на събитието беше селска къща в Ново-Огарьово близо до Москва, а именно резиденцията на самия шеф на Кремъл.

Нямаше ръкостискане или дори споделени снимки – уж също поради опасения, че снимките могат да бъдат използвани за (руска) пропаганда цели, съобщава австрийското изнание Кронен цайтунг.

Целта на визитата е изграждане на мостове между Русия и Украйна и спиране на войната. Както съобщават медиите, разговорът между двамата лидери е продължил 75 минути, а общият прием около 90 минути, като не са били разменени ръкостискания.

„Това не е приятелска среща“, казва Нехамер в съобщение, разпространено от неговата канцелария. В него той повтаря, че се е надявал да помогне за слагане край на войната или за подобряване на условията за мирните граждани.

„Разговорът с президента Путин беше много прям, открит и труден„, заяви австрийският канцлер. Той е настоял за край на руската агресия, установяване на хуманитарни коридори, прекратяване на огъня и разследване на военни престъпления.

„Най-важното ми послание към Путин беше, че тази война най-накрая трябва да приключи, защото във войната губещи са и двете страни. Също така, обясних на президента Путин, че санкциите срещу Русия ще продължат и ще се засилват, докато хората в Украйна умират“ каза Нехамер.

„Офанзивата в Източна Украйна очевидно се подготвя в огромен мащаб“, заяви Нехамер на пресконференция в Москва след срещата си с Путин.

Австрийският министър на отбраната Клаудия Танер заяви, че Виена няма да плаща на Москва за газ в рубли.

Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков разкри по-рано, че затвореният формат на преговорите е по инициатива на австрийската страна. Той отбеляза, че в хода им може да се засегне ситуацията в Украйна и темата за доставките на газ, тъй като този въпрос е много актуален за Австрия.

Според австрийските медии визитата е договорена с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и германския канцлер Олаф Шолц. Карл Нехамер е първият лидер от Евросъюза, който се среща с Владимир Путин след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.