Жилище на зелено? Първо вижте патилата на този младеж, експерт разкрива цялата истина

Ръстът на цените на недвижимите имоти продължава и това несъмнено се отразява и на пазара на зелено. Преди 4 години Богомил Бояджиев купува два имота с цел инвестиция. Продава единия и го заменя с друг, предава bTV.

„Преди година и половина трябваше да бъде готов първият апартамент, който купихме.

Още не е готов. А апартаментът, който купихме след това, понеже и двата ги купихме на зелено, още не е започнал строежът му“, казва Бояджиев.

За нелоялни практики на инвеститори сигнализират и брокери.

„Основният проблем е, че се променя пазарната цена, на която са купили имота и тази, на която могат да го придобият“, смята Георги Валеьов, брокер на недвижими имоти.

„Да проучат добре инвеститора. Има предприемачи, които разчитат на продажбите на зелено, за да продължават да строят сградите“, съветва Добромир Ганев, председател на УС на Националното сдружение „Недвижими имоти“.

Покупката на имоти с кредити расте, но интересът към жилища на зелено намалява, отчитат кредитни консултанти.

„50% е паднало търсенето. Има опасност материалите, които се ползват за строителството, да не дойдат навреме. Доста от строителите започнаха да залагат клаузи в самите договори, че цената може да се промени в хода на сделката“, коментира Елена Михайлова, кредитен консултант.

„Има една спекулативна инфлация в резултат от войната в Украйна, където търговци държат по складове продукция с оглед продажба на по-висока цена.

Когато тя се нормализира, ние очакваме с 20% жилищата да са по-скъпи“, прогнозира инж. Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

В същото време строителството не е спряло, но има замразени обществени поръчки.

„Средната цена в София за първото тримесечие е 1350 евро на кв. метър, преди година 1200 евро на кв. метър. Имаме 12,5% годишен ръст на цените. Преди войната са били под 1300 евро средно“, обяснява Михаил Чобанов, собственик на агенция за недвижими имоти и строителен предприемач.

От бранша очакват пазарът да се нормализира до 2 месеца.