Проф. Христова: Той приближава с бясна скорост и ще издуха Петков от терена, изборите са зад вратата!

Много ми е трудно да анализирам ситуация, която в моите дефиниции граничи с патология. Патология е да се съберат хора, които нямат нищо, което може да ги обедини по отношение на цели, ценности и общи политики.

Това заяви в ефира на „Още от деня“ по БНТ политологът проф. Антоанета Христова.

„Патологичният проблем беше още, като започнаха да сформират правителство и сформираха насипен общ план за действие. Всяка партия каза идеите си насипно, показаха пожелателното си мислене, но нямаше дебат, който да намери допирателните“, смята Хрисова.

„От тогава се наложи невъзможността тази формация да просъществува, защото когато има толкова некохерентен съюз, при всеки сблъсък на ценности и интереси, естествено турболенцията обръща кораба“, каза тя.

„Ако трябва да говорим какво имаме на терен, то той показва, че 60% от хората не излязоха да гласуват. Мантрата всички срещу Борисов приключи със срива на доверието към управляващата коалиция„, смята Христова.

„Това, което в момента държи тези хора заедно, са техните си избиратели. Всеки започва да се грижи какво мисли техния избирател, защото на чисто сензитивно ниво усещат, че изборите приближават„, добави тя.

„БСП мисли за своите избиратели, защото те няма да искат да се изпрати оръжие за Украйна и именно заради това виждаме категоричност“, категоричен е експертът.

„Тези 60% търсят алтернатива. Борисов е един опозиционер, който се бори неговата пария да бъде първа. Има много избиратели, които търсят друга алтернатива. Тя тича по терена и това е Стефан Янев. Той приближава с бясна скорост„, заяви Христова.

Изборите според нея чукат на вратата.

В момента в който интересите се сблъскат, правителството приключва и тогава започва цикълът. Започва мандат пак на ПП, после на ГЕРБ и пак няма да има правителство и пак избори. Реалността показва този път и всички политически партии се готвят много сериозно на него“, категорична е Христова.

„ПП са уплашени от близките избори, защото усещат, че подкрепата им намалява и не смятат, че ще могат за оставащото им време да се вдигнат и да възстановят сила. Затова те ще бъдат силно мотивирани да стискат властта до дупка, докато някой не ги хлъзне и не приключи мъката“, заключи Христова.
 
По думите и с всеки ден се теглят пари и България затова все повече и повече.

„Всяка седмица има скандали. Всяка седмица не можем да вземем значими решения. Новите избори ще възпроизведат нещо различно и има вероятност тези, които в момента ни разочароват, може да влязат с минимален процент или да не влязат въобще„, каза тя.

Лявото в момента е празно и затова БСП е в напрежение. Янев ще се появи и ще се опита да поеме лявата вълна. Център-дясно трябва да мисли как да се обедини, за да поеме следващото дясно. Няма да имаме скоро стабилна политическа конструкция“, добави Христова.

„Достатъчно се разбълбучкахме, за да се успокои морето. Ние в момента сме в свободно падане. За да го спрем, трябва да има избори. Трябва правителство на спасението, което да се позиционира върху обединението на повечето политически сили“, завърши Христова. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ