Катастрофални данни: Русия върви към исторически дефолт!

Първият дефолт на Русия по външния й дълг от повече от век изглежда все по-труден за предотвратяване, а три важни събития от изминалата седмица трасираха пътя към тази катастрофална развръзка.

На 4 април Русия трябваше да разплати 650 милиона долара по деноминирани в долари облигации. Две подобни плащания в по-малки размери бяха извършени през март с посредничеството на банка „Джей Пи Морган“ (JPMorgan), но този път американското министерство на финансите не разреши плащания от руски сметки в американските банки, като се позова на наложените на страната финансови санкции.

След като разплащанията в долари бяха блокирани, ден по-късно Русия наруши условията по облигациите и вместо в долари погаси дълга си към инвеститорите в рубли, като депозира сумата в руския Национален депозитар.

Как инвеститорите ще си получат средствата оттам е друг въпрос.
И в резултат на това в събота американската рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“ (Standard & Poor’s Global Ratings) понижи оценката за Русия до „селективен дефолт“.

В допълнение агенцията обяви, че в съответствие с изискванията на Европейския съюз оттук нататък спира да изготвя оценки за тази страна. Другите две големи рейтингови агенции – „Фич“ (Fitch) и „Мудис“ (Moody’s) вече спряха да обявяват подобни оценки.

В класификацията на „Стандард енд Пуърс“ при „селективен дефолт“ длъжникът спира да плаща определени свои задължения, но продължава да обслужва останалите си кредити. Това е само с една степен над най-ниското възможно равнище, или „дефолта“, т. е. пълна невъзможност за разплащане, посочва Франс прес.

За последен път Русия е изпадала в дефолт през 1998 г., но по вътрешния си дълг. Страната обявява дефолт по външния дълг за последен път през 1917 г., когато завзелите властта след октомврийския преврат болшевики отказват да обслужват дълговете на царското правителство.

Технически Русия има време сега да реши проблема, тъй като плащането от 4 април има 30-дневен гратисен период да бъде извършено по правилата. Дали обаче Москва има желание да играе по правилата или иска да ги пренапише според своите собствени интереси е съвсем друг въпрос.

Погасяването на дълга в долари, както изискват договорите, би означавало Русия да посегне на наличните си валутни резерви, с които разполага в руски банки и в трезори на „приятелски“ страни.

Кремъл обаче би предпочел да ги използва за други цели, най-вече за продължаването на войната в Украйна. И засега вместо към плащане прибягва към пропаганда. „На теория може да се обяви ситуация на дефолт, но тя би била напълно изкуствена“, заяви в сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Няма никакви основания за истински дефолт“.

„Западните страни правят всичко възможно да накарат Русия да обяви дефолт“, обяви и финансовият министър Антон Силуанов, цитиран от ТАСС, и допълни, че рублите, насочени към кредиторите, могат да бъдат прехвърлени в долари, веднага щом руските резерви бъдат размразени. Което едва ли ще се случи до изтичането на 30-дневния срок, а вероятно и дълго след това.

А дотогава руските суверенни облигации ще продължат да поевтиняват с рекордна скорост.

След нахлуването на Русия в Украйна те рязко загубиха стойност, а цената на обслужването на руския дълг рязко се повиши. След като чуждите резерви на руската централна банка бяха замразени, започнаха залагания не дали, а кога на Русия ще се наложи да обяви дефолт. Според последните данни на компанията за наблюдение и предоставяне на данни на финансовите пазари „Ай Си И дейта сървисис“ (ICE Data Services), цитирани от „Блумбърг“, шансовете това да се случи преди края на годината са над 90 процента.

Кредиторите все пак няма да бързат да обявят Русия в дефолт, тъй като това само ще ги затрудни да получат парите си обратно. Те много добре знаят, че Москва има необходимите средства, а и много повече, но не желае да спазва правилата, а би желала да напише и наложи свои. Ако обаче в рамките на гратисния период Русия не съумее да организира плащане в долари по сметките на държателите на руските облигации, те няма да имат друг избор, освен да задействат процедурата по дефолт, казва Луц Рьохмайер от базираната в Берлин компания са управление на активи „Капитулум“ (Capitulum).

Парадоксът на ситуацията се крие във факта, че Русия буквално се „къпе“ в долари и евро, които получава ежедневно от „неприятелски“ държави, на които продължава да продава петрол и газ, след като по силата на икономически и недотам икономически фактори ги е направила зависими от изкопаемите си горива. Резервите на Русия в злато и твърда валута, набрани най-вече от износа на газ и петрол, се оценяват на около 650 милиарда долара, но поне половина от тях вече са замразени.

Погледнато от висотата на тези милиарди и от наличието на бюджетен излишък, оценяван на около 250 милиарда долара, да се обяви дефолт заради неплащането или неправилното плащане на няколко милиона долара би било по-скоро символичен жест, смята Елина Рибакова, заместник главен икономист към Института за международни финанси. Но пък би създало допълнително сериозни главоболия за Москва.

По данни на „Джей Пи Морган“, цитирани от Ройтерс, чуждестранни инвеститори притежават около 79 милиарда долара от издадени от Русия дългови ценни книжа, включително облигации в местна валута, суверенни еврооблигации в твърда валута и корпоративни еврооблигации в твърда валута. След най-големите инвеститори са американските инвестиционни компании „Блекрок“ (BlackRock), „Пимко“ (PIMCO) и „Уестърн ассет“ (Western Asset).

Засега те се въздържат от всякакви коментари, но с наближаването на крайния срок на гратисния период вероятно ще решат да действат. „Смятам, че облигационерите биха могли да съдят Русия, че не погасила задълженията си, и вероятно, ако се обърнат към съда, ще получат достъп до замразените руски активи“, казва Бенджамин Коутс, професор по история в университета „Уест форест“, който е специалист по икономическите отношения през 20 век и най-вече по въпроса на икономическите санкции.

Как точно ще се развие ситуацията, предстои да видим през следващите седмици, но едно е сигурно. Дори и Русия засега да успее да избегне дефолта, тя задълго ще бъде изолирана от световните финансови пазари, а междувременно златната река от приходи от газ и петрол бавно, но сигурно ще пресъхва. Което би могло да превърне техническия дефолт в реален фалит.