Сутрешна сводка: Морските пехотинци от 36-а бригада на ВСУ в Мариупол започнаха масово да се предават

Украински военнослужещи от 36-а бригада на морската пехота на ВСУ са се предали в Мариупол. Това съобщи заместник-министърът на информацията на ДНР Даниил Безсонов, цитиран от световните издания.

„Приятели, страхотни новини! Още една голяма група (над 100 души) украински морски пехотинци от 36-та бригада се предадоха доброволно в Мариупол“, написа той в канала си в Telegram.

„И са постъпили правилно.

Рано или късно те ще се върнат при семействата си. Тези, които не сложат оръжие, просто ще загинат“, отбелязва Безсонов.

САЩ търсят системи за противовъздушна отбрана с голям обсег за Украйна, но не става дума за доставка на комплекси С-400, тъй като те са твърде сложни за украинската армия. Това е заявил високопоставен служител на Пентагона, съобщават световните издания.

„Не ми е известно някой да е планирал прехвърлянето на С-400 в Украйна“, казал е военният експерт.

„Това е много по-сложна система. Това не е система, която украинците знаят как да използват“, добавил е представителят на Пентагона.

Силите за противовъздушна отбрана на украинските въоръжени сили са свалили боен самолет Су-25 на руската армия. 

Това е съобщено във Фейсбук от 68-а украинска бригада, чиито бойци са свалили самолета. Това е вторият руски Су-25 на тяхна сметка.

„Продължаваме да работим по унищожаването на руската авиация и освобождаването на украински територии“, отбелязват военните.

По-рано украинските сили за противовъздушна отбрана от същата бригада унищожиха руски хеликоптер Ми-24. Общо пет такива руски хеликоптера вече са свалени над Украйна от 68-а бригада.

В небето над Донбас ВСУ са свалили два хеликоптера, четири дрона и е било унищожено още много друго оборудване на руската армия.

Това беше съобщено на страницата на оперативния щаб на Обединените сили във Facebook.

„Благодарение на умелите действия на военнослужещите от групировката на Обединените сили бяха успешно отблъснати шест вражески атаки. Нашите войници нанесоха поражения на руските сили. По-специално, украинските защитници са унищожили четири танка, пет бронирани машини и 26 автомобила, както и осем противникови артилерийски системи“, се казва в съобщението.