Проф. Витанов: След Мариупол този град не го чака нищо добро, тук ще е голямото счупване

Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса у нас и войната в Украйна към 11 април. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 11 април 2022 г.

Първо пандемията, после войната.


 

Пандемията. Кратка проверка на текущата ситуация

1. Нови членове на клуб „Мориарти“ – няма. Нови членове на клуб „Хари Селдън“ – няма. Условията за членство и кандидат-членство са ви ясни. Действайте.

2. Базовото репродуктивно число – днес е 0.98. Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. Сценарият „Хари Сердън“ е стабилен. Мерки практически няма. Което означава, че шейната е добре засилена надолу по склона. Идат празници с много пътуване в чужбина. Какво ще стане там, зависи от вас.

2. Няма суперпожар. Дифузното разпространение угасна. Това е добре. И това, което можеше да се направи в текущата ситуация на практическа липса на мерки. Новият вариант на Омикрона, ако иска да се вихри, трябва да го подпали. Всеки ден, в който сценарият „Хари Селдън“ е стабилен, е златен. На модифицирания Омикрон ще му става все по-трудно да се разпространява.

3. Има ли препълнени болници? Няма.
Напомням ви, в Западна Европа и покрай нас ковидът още си бушува. Внимавайте по празниците, като ходите в една страна на юг от нас. Помнете, писал съм ви – „Хари Селдън“ ще направи каквото може до 20-ти април за да ограничи Омикрона. После идва 24-ти април с великденски ваканции на юг. Нещата вече зависят от вас.
 

4. Има ли тотален локдаун? Няма. И локални няма.
Обстановката се разведрява. “ Хари Селдън“ стои непоклатима на пътя на локдауна и не може да бъде заобиколен.
 

5. Смъртността – полекичка спада. Броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, ще се увеличава.
Усреднената на седмична база дневна смъртност ще спада към 10 на ден, но бавно. И тук „Хари Селдън“ си свърши работата.

7. Заключение от проверката – и днес, 11 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, социалната системата се движи все още по предначертаната траектория от обявения ви преди месеци сценарий „Хари Селдън“. Нещата са под контрол. Така ли е? Така е. „Хари Селдън“ си свърши работа. И продължава да е стабилен. Дори когато мерките вече са само препоръчителни.
 
8. Картите днес. Особени промени няма. По гръцката граница е спокойно. Не се вижда да има ефект от присъствието на новия вариант на Омикрона в България. Планът срещу него сработи – успяхме да угасим дифузното разпространение. Пък той да си го запали, ако може. Това ще му отнеме доста време, а времето работи за нас. Това беше и целта, заложена в сценария „Хари Селдън“ – забавяне на навлизането на новия вариант на Омикрон в България, изтласкване на действието му към по-топлите седмици на годината и предотвратяване на нива на заразяване, каквито има в западна Европа. Виждате, че това работи. И докато държите „Хари Селдън“ стабилен, ще работи.
 

Виждаме, че по едната карта не всичко е зелено, а по другата не всичко е жълто. Омикронът още е тук и най-новият му вариант е още тук. Не го подценявайте. Внимавайте по празниците в чужбина. Каквото сами си направите, това ще е. Стойностите на индексите ми вървят надолу. Това идкам да виждам. Никак не ми се ще пак да тръгнат нагоре.

Сега за войната.
 

1. Разбрахме се, че тук не е място за леене на чувства.
Писах ви и да внимавате много с пропагандата. Пропагандни трикове ще се използват и от двете страни. Защо трябва да внимавате.

Ситуацията в Украйна не е черно-бяла. Знаете, че населението в Източна Украйна е предимно руско говорящо, а в западна – не е. Оттук и отношението към различните армии в двете части на Украйна е различно. В Източна Украйна руската армия не се възприема като агресор, а в западна се възприема. В Западна Украйна украинската армия е много по-добре приемана, отколкото в Източна Украйна.
 

Още нещо. Знаете, че си правя сам социологически проучвания. Трябват ми за оценката на поведението на населението по време на пандемията. Направих една за отношението на българския народ към войната. Резултатът е, че голяма част от българския народ е силно отрицателно настроен към тази война. Причината е страх, че войната ще влоши икономическото състояние на хората и ще утежни още и без това нелекото положение в страната. Затова хората предпочитат България да не се забърква във войната по-активно. Това е проблем за управлението, което трябва да държи пронатовска позиция.

Проблемът се опитва да се решава със свободно пропускане на проукраинска пропаганда и опити за организация на демонстрации в подкрепа на Украйна. Това няма подкрепа на широки слоеве от народа и се получава увисване – на българския идеологически фронт няма масово движение в подкрепа на Украйна, масивната проукраинска пропаганда не дава резултат. Писал съм ви защо – хванал съм се за главата от аматьорщината там. Не се прави така. И докато не се направи както трябва, ефект няма да има. Ако не вярвате, докарайте някой истински американски специалист по пропаганда да анализира ситуацията тук. Ще напише същото като мен.
 

2. Знаете моите очаквания за тази война – много кръв, много жертви от руска страна, дълга война, преговори за парлама, основни бойни действия – покрай Краматорск. Горе-долу това се и случва. Помните, че ви писах, че основен проблем на руснаците е дългият фронт и те трябва да се опитат да го скъсят. Както виждате, скъсиха го и сега могат да концентрират повече техника на единица дължина на фронта. Просто е – за всяка система от бункери има критична концентрация на военна техника на единица дължина от фронта, превишаването на която може да доведе до разбиване на системата от бункери.

Предстои да видим дали украинската армия се е окопала достатъчно покрай Краматорск и дали руската армия е превишила критичното нива на концентрация на военна техника. Може да се попита – а може ли изобщо руската армия да достигне и превиши това критично ниво? О, да, може. Оръжията за масово поразяване лесно могат да се разправят с краматорската бункерна система. Надеждите на украинците са, че те няма да бъдат използвани.

3. Засега руснаците не използват тежките си конвенционални оръжия и оръжията за масово поразяване. Те нанасят много по-малко поражения, отколкото могат да нанесат. Тая работа може и да се промени покрай Краматорск. Тук сме на едно мнение с американските военни експерти.

4. Мариупол падна. Украинските загуби там никак не са малки. Това, което върви сега там се нарича прочистване. Много интересни данни се появяват как тези от „Азов“ използват като жив щит натовски офицери, пратени да помагат на украинската армия, както и натовски офицери, изпратени да спасяват първите натовски офицери. Доста интересни сцени ще има, когато някои от тези офицери попаднат в плен при руснаците.
 

5. Краматорската дъга. Сражението си върви. Каквато украинска военна техника има над земята, се унищожава.
Системата „сандвич“ вече ви я описах – военната техника и войниците са смесени с цивилното население. Западни военни кореспонденти са се хванали за главата от това, което са видели в болниците и училищата в Северодонецк. Забранено е, но не е отменено. И може да се използва за попагандни цели. Що да ни пука за населението, то и без това е рускоезично, навираме оръдията сред цивилните, а ако руснаците стрелят, крешим, че атакуват цивилни обекти. За оръдията нежно забравяме.

Не е черно-бяла ситуацията, никак даже. След като свърши войната и се види кой какво е вършил по време на нея, няма да се учудя, ако украинските проблеми в Източна Украйна се окажат по-големи от руските проблеми в Западна Украйна. Гледаме – тия от „Азов“ не се свенят западни военни да използват като жив щит. Не можем да очакваме, че ще им пука за цивилното население. На което украинският не е роден език.

6. Техническото пречупване – за това се разбрахме, че ще говорим в средата на април. Гледаме какво става.
Имаме доставки на оръжие за украинската армия. Това добре.
 
Това ще постабилизира сухопътните и сили. Няма флот, практически няма авиация. А, да, танковете извират от земята.
Рафинерии – няма. Ремонтни заводи – няма. Каквото е останало са части от сухопътните сили. Които в източна Украйна трябва да се добре бункерирани, за да оцелеят. Руснаците? Загубите им са по-малки от предвидените, много не им пука, правят ротации на части от групировката в Украйна. Вкарват свежи сили. Така ли е. Така е. Интересно е нещо друго. Загубите на украинска бронетехника вървят съгласно изчисленията. Загубите на руснаците паднаха под очакваните. Вероятно е свързано със смените по командните линии. Командването е поето от генерал с голям опит от войната в Сирия. Краматорск не го чака нищо добро.

7. Психическото пречупване.
За Буча вече се разбрахме. Не става за Сребреница.

Сега се опитваме целия Киевски регион да го изкараме Сребреница. Пак не става. Имаме нов момент – използване на балистични ракети срещу цивилно население – гарата в Краматорск. И тази пропагандна възможност – пропиляна. Ракетата е Точка У. Атаката не може да се припише еднозначно на руснаците. То и това в Буча не може еднозначно да им се припише. Пентагонът се отнася твърде многозначително и към двете събития.

Много издайническа позиция. Карай да върви, нали го използвахме вече за налагане на санкции срещу Русия. Без твърди заключения кой го е направил. Може и така, но само ако си уловил достатъчно шарани на пропагандната кука. Но ако имаш проблеми с пропагандата, както е с недоверчиlия народ у нас, пропагандата ти може и да не сработи. Та не се чудете, ако българският народ продължи да се отнася скептично към проукраинската пропаганда. Обясних ви, защо е. Опитвате се да му насадите проукраинска позиция, а той си гледа джоба и не вярва много. Иначе, че помага на бежанците, помага.
 

Хайде стига за днес. Чакаме да видим какво ще стане.
Помним Бисмарк какво е казал за връщането на мечката в бърлогата и за лъженето покрай войната.
.
Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля