Този уникален продукт смазва коронавируса в зародиш – добре че и у нас го има!

Вече ви съобщихме за авторитетно изследване, споре което някои напитки са в състояние буквално да унищожат молекулата на коронавируса при досег с нея. Сега друго интересно проучване доказа категорична връзка между консумацията на определени храни и имунитета срещу COVID-19 .

Оказва се, че  киселото зеле и ферментиралите храни могат да ни предпазят от инфекция , а консумацията на ферментирали зеленчуци е свързана с далеч по-нисък риск от смърт от Covid-19 .

кисело зеле

Клиничният гастроентеролог и учен д-р Антъни Хобсън обяснява, че червата – най-големият имунен орган са на  първа линия в битката с бактериите и вирусите.

 „Ферментиралите храни са богати на пробиотични бактерии, което подобрява здравето на червата и имунния отговор на организма“, категоричен е той. 

Диетолозите отдавна твърдят, че растителната диета може да предотврати хронични заболявания и дори да предпази от усложнения при инфекциозно заболяване.

Белодробният специалист д-р Жан Буске от Университета Монпелие във Франция е на мнение, че киселото зеле е много ефективно в борбата с COVID-19.

кисело зеле

Изследване, публикувано в списание Clinical and Translational Allergy, установява, че страните, в които ферментиралото зеле е било неразделна част от храненето на хората, са имали значително по-малко смъртни случаи от болестта.

Буске и неговият екип от изследователи са се фокусирали основно върху смъртността в европейските страни, но също така са обърнали внимание и на Южна Корея, където зелето кимчи е чест от националната кухня.

кимчи

Разковничето се крие в начина, по който коронавирусът взаимодействат с ензима ACE2. Този протеин се прилепва към клетките, разположени на повърхността на белите дробове и започва да образува джобове или малки отвори в органа. SARS-CoV-2 със своята агресивност има способността да отключва ACE2 рецептора и да навлиза в белите дробове. Ето как започва вирусът – SARS-CoV-2 нахлува в белите дробове и започва да прави свои копия.

Смята се, че когато се консумира кисело зеле в големи количества, това намалява нивата на ACE2 в организма, което ефективно затруднява навлизането на вируса. В допълнение, киселото зеле също има високо съдържание на антиоксиданти, а това има важна роля в подпомагането на имунната система.