Първи ВИДЕА: „Вежливи хора“ прочистиха от азовци пристанището на Мариупол и освободиха пленените моряци

Популярният Телеграм канал „WarGonzo“ публикува първите кадри, споделени от бойците на ДНР директно от морското пристанище Мариупол. Ясно може да се види, че административните сгради са сериозно пострадали в резултат на военните действия.

„В мариуполското пристанище има граждански кораби, като в тях се намират най-малко 60 души. Знае се със сигурност за граждани на Русия, Украйна и Азербайджан“, съобщават от руската администрация.

Според военния командир Семьон Пегов, екипажите на блокираните кораби са влезли в контакт с бойците на ДНР. По неговите думи, моряците са били държани като заложници повече от месец. Съобщава се, че вече са свободни и им се оказва помощ. Сред членовете на екипажите има и жени.

Припомняме, че днес в НС българският премиер Кирил Петков взе отношение по темата, забърквайки поредния скандал.

„Специална група български военни под командването на шефа на военното разузнаване ген. Венелин Венев е в Мариупол, за да изтегли моряците от блокирания там български кораб“, обяви по време на блиц контрола в парламента премиерът Кирил Петков.

Така той разгласи строго секретна информация, която постави под заплаха участниците в тайната операция и провала на рискованата мисия. 

„Групата е била готова да изтегли екипажа в началото на седмицата, но ситуацията е била твърде рискована“, обясни премиерът.

„Молбата на капитана беше – оставете ни тук за момента, рискът според нас е по-голям отколкото на вас ви докладват“, обяви Петков. И продължи: „Когато имам такъв призив от капитана, аз казах – те трябва да си решат, това е тяхна отговорност, техните животи, и аз не мога да кажа нищо повече оттук“.

„Искам да ви уверя също, че генерал Венев, който лично отговаря за тази операция, е в комуникация и с руската страна, и с украинската страна“, добави премиерът.

Превод и редакция: