Проф. Витанов смълча с прогноза за войната: Мариупол падна, предстои…

Професор Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса и войната в Украйна към 7 март. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 07 април 2022 г.
Както винаги, първо – пандемията, после – войната.

Но преди да почна, да напиша тук, съвсем в началото.

Тази стена е за анализи, не за леене на чувства. Написал съм го десетки пъти вече. Все едно, че нищо не съм написал. Да знам, грозен съм, не мога да се меря по красота с вас. Да знам, глупав съм, не мога да се меря по интелигентност с вас. Но това е стената на Витанов за анализи, на която не се леят чувства. Прекалихте – вчера имаше един, който цял ден написа 20 поста, че пита и защо не му отговарям. Нали може да си имам и друга работа и да не вися постоянно във Фейсбук? Оттук насетне, всеки, който лее чувства тук, ще бъде отстраняван без предупреждение. Предупредени сте, съвсем в началото на този пост.

Сега за пандемията. Какво става
1. Нови членове на клуб „Мориарти“ – няма. Нови членове на клуб „Хари Селдън“ – няма. Караме си както досега – рецензентите от Ганковото кафене пишат какъв съм некадърен, юрдеците от локвите през кафенето крякат какъв съм грозен. Свестни прогнози от тях не чакаме.

2. Базовото репродуктивно число – днес е 0.94. Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. Здравната система продължава да се разтоварва. Сценарият „Хари Сердън“ продължава да е стабилен. А мерки практически няма. Което означава, че шейната е добре засилена надолу по склона. Да не забравите на 20-ти април да питате, какво исках да ви пиша по повод на падането на извънредната епидемична обстановка.

2. Няма суперпожар. Няма. Дифузното разпространение угасна. Както се и очакваше. Това е добре. Новият вариант на Омикрона, ако иска да се вихри, трябва да го подпали. Не му пожелавам успех, напротив, виждате, че системата се насочва по такава траектория, че това да се избегне. Което не е лесно, като нямате практически никакви мерки. Затова е важно, да подпомагате „Хари Селдън“, като спазвате препоръчителните мерки до 20-ти април. Виждате, че той си върши работата и броят на новите случаи падна под 1000, както ви писах, че и ще стане.

3. Да няма препълнени болници. Няма препълнени болници.
Няма. Продължават да се освобождават легла, които се прехвърлят за други нужди. Няма хаос. Има се математически критерии, по кото са намаляват леглата и виждате, че намаляването върви гладко. Какво да кажем тук – докато юрдеците крякат, а рецензентите пишат великите си рецензии как Витанов нища не разбира и за нещо не става, Квазимодо си върши работата. Завистта обаче е смъртен грях.

4. Да няма тотален локдаун. Няма. Няма и да има. „Хари Селдън“ се справи отлично и тук. Това беше предварително обявено още през ноември миналата година, нали така.

Сега сме април. Колко стават – 6 месеца. Ще трябва да увелича онези 5 месеца в съответното условие за членство в клуба „Хари Селдън“.

5. Смъртността – полекичка спада. Броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, ще се увеличава.
Това е заложено в „Хари Селдън“. Усреднената на седмична база дневна смъртност ще спада към 10 на ден, но бавно

7. И тъй – социалната системата се движи все още по предначертаната траектория от обявения ви преди месеци сценарий „Хари Селдън“. Нещата са под контрол. Така ли е? Така е. „Хари Селдън“ си свърши работа. И продължава да е стабилен. Дори когато мерките вече са само препоръчителни. Юрдеците крякат. Рецензентите от Ганковото кафене пишат отрицателни рецензии. А завистта е смъртен грях. Добре е да се го припомнят горките.

8. Картите днес. По гръцката граница е спокойно. Новият вариант на Омикрона го няма, в смисъл, че не се вижда ефектът от него. Тук таме може и да се е появил, но тактиката ни я знаете – угасихме дифузното разпространение, да го запали, ако може. Виждате, че на кратата на риска виолетовото изчезна, а червеното намалява. Но още го има. Затова казвам – спазвайте препоръчителните мерки до 20-ти април. Така и вие помагате картата да става все по-приятна. Другата карта ви казва, че вирусът все още е тук. Няма област, която да е под 20 на 100 000 по отношение на 14-дневната заболеваемост. Там трябва да идем за спокойно лято. Ще идем, но полека.
Има още път до лятното спокойствие. Но сме поели по него.

Сега за войната.
Тук беше напомнянето да не леят чувства по тази стена. Изведох го съвсем в началото. Да напиша малко и тук.

Може да заемете която си искате страна в конфликта. То си е ваше право. Лейте си чувства. Но не тук. Тук не се обсъжда, кой крив, кой прав. Обсъжда се какво става и какво ще има да става по фронтовете в Украйна. Ясно е, че като страна-член на НАТО, България по същество е страна в конфликта. И като така, отпуска украинската пропаганда и заглушава руската. Нормално е това.

Оттук следва, че неопитни хора в България ще кълват на украинската пропаганда и ще се ядосват на тези, които не кълват на тази пропаганда. Е, аз съм от тези, които не кълват на никаква пропаганда. Писах ви защо – самият аз някога, преди години написах наръчник по пропаганда със съвсем други цели – за да помогна на заспалия български учен да разбере, че трябва да популяризира постиженията си, а не да чака някой да го забележи. Какво да се прави – не кълва на пропаганда. Затова много хора и четат моите бележки.

Сега по същество.
1. За дългата война и за очакваните 45 000 руски жертви през тази война вече ви писах десетки пъти. Ама то и американското разузнаване това казвало. Радвам се, че сме на едно мнение с американското разузнаване. То е много солидна организация. Аз, нещастният Квавимодо, окрякван от юрдеци и оплюван от рецензенти от кафенето, нали мога да се скрия малко зад американското разузнаване.

2. Руската групировка войски няма численост да обкръжи ефективно Киев. Руската групировка войски няма численост да държи цяла Украйна в окупирано състояние. Това също доста отдавна ви га написах нали. Просто е, въпрос на елементарна сметка. Ако искате да унищожите Украйна, няма да действате по този начин. При това имате всичкия арсенал и да го направите.

3. За праламата – отдавна ви писах, че преговорите са за парлама. И бойните действия в западна Украйна са за парлама, а че основният фронт е в източна Украйна. Ама не било така, ама те искали Киев да превземат. Не ме разсмивайте. Ако искаха да превземат Киев, руснаците щяха да го превземат много бързо. И нямаше да пищите за двата милиона убити, защото щяхте да се криете по мазетат от страх да не се изтърве насам някоя от ракетите с ядрен боен заряд.
Та, всичко в западна Украйна е за парлама.

4. Мариупол падна. Украинските загуби там никак не са малки.
Това, което върви сега там се нарича прочистване. Спряхме да броим вече украинските загуби, нали така. Защо? Загубите при Малиупол никак не са малки. Не е изненада това. Като превземете един град, противниковата групировка там заминава. Просто е.

5. Краматорската дъга. Сражението си започна. Засега не върви много интензивно, защото украинската армия се е бетонирала в укрепления и си седи в тях. Правилно са преценили колко са им шансовете в отрита битка. За големите бункери обаче има големи бомби за разрушаване на големи бетонни бункери. Веселбата ще почне веднага щом руснаците разберат бункерната топография в района. Писах ви – много кръв ще се лее там. Вижте на какво разстояние е Авдеевка от Донецд и на какво разстояние са Словянск, Краматорск и Североденецк от Изюм. Писах ви, че шансът на украинската армия е да се седи по бункерите, а не да води големи битки на открито.

6. Техническото пречупване – за това се разбрахме, че ще говорим в средата на април. Гледаме какво става. Знаете, че съм се хванал за главата от аматьорщината в украинската пропаганда. Да ви кажа защо. Защото сме в НАТО и трябва да ги подкрепяне. А те се дънят ли дънят. Поредната издънка – с гордост обявяваме как ешелон с танкове от чужбина е влязъл в Украйна. След две дне руската пропаганда с гордост обявява, че ешелонът е унищожен покрай Харков.

Въпрос – добре, бе, доставяме те танкове и друго. Мълчи си и си действай, какво се хвалиш чак до края на Галактиката. Ами руснаците пускат спътниците да снимат, локализират ешелона и бум, няма го. Ама сега, дайте още танкове. Виждате ли сега, защо съм се хванал за главата. А някои си мислят, че танковете извират от земята. Вчера бе потопен и флагманът на украинския флот – Донбас. Да видим сега. Украински флот – практически няма. Военно въздушни сили – практически няма. Рафинерии – няма. Ремонтни заводи – няма. Каквото е останало са части от сухопътните сили. Руснаците? Загубите им са по-малки от предвидените, много не им пука, правят ротации на части от групировката в Украйна. Вкарват свежи сили. Докъде ще доведе това? Сами си отговорете, на който както му харесва.

7. Психическото пречупване.
Най-интересната част. То не беше крякане, то не бяха отрицателни рецензии. Буча. Вчере се прожектира филм в ООН за зверствата там. Аз по навик почнах да броя труповете, нали за Сребреница се говори, чакам да вида 7000 трупа и нагоре. Преборих на два порядъка по-малко. Не струва този балон? Защо? Пентагонът – пак сериозна организация, зад която нашият Квазимодо ще се скрие – каза, че не може да потвърди украинските твърдения за клане в Буча. Тоест, Зеленски си приказва, но ние не вярваме.

А защо не вярват? Ами защото, когато ви се показват 10-на трупа и не е ясно, откъде са събрани и вие наречете това геноцид, на следващия ден ще ви се показват снимки от вашите бомбардировки в Йемен и на други места с повече от 10 трупа и вас ще ви обвинят в геноцид. Нали така. Затова ви писах – Буча е поредният пропаганден балон. Ще се надуе, надуе, па ще гръмне и ще забравим за него. Друго, друго трябва тук. Давай химическото оръжие.

Писах ви, че колкото повече Украйна потъва в руини, толкова по-агресивна ще става украинската пропаганда. Знаете, че съм бил в Германия, изучавал съм ги тези работи от гледна точка на това как един атрактор си намалява измерението в фазовото хиперпространство и се свива до неподвижна точка.
Почнах за ви звуча странно, нали така. Но в Германия е имало майстор на пропагандата. Тук има такива неща, от които да се хванеш за главата.

Писах ви, че при руснаците засега обстановката е по-спокойна. Войната не е на тяхна територия, руската пропаганда си работи без особени засечки и държи народа в подходящо ментално състояние. Има обаче проблем. Какъв? Тук Квазимодо ви е подбрал цитат. Ето го
….Също тъй, ако войната се проточи, ресурсите на държавата не ще бъдат достатъчни, за да устоят на натиска. Ето защо, когато оръжията са изтърпени, пламът — угаснал, силите — изчерпани и хазната — опразнена, други вождове ще се появят ненадейно, за да се възползват от безизходното ти положение. И тогава никой човек, колкото и да е мъдър, не ще може да предотврати последствията, които неминуемо ще настъпят….

Е, откъде е това, пернати юрдеци мои, откъде е това велики рецензенти мои. Можехте и вие да го посочите това нали. Ама можете разбира се, след като Витанов го е посочил, можете да кажете, че и вие сте могли. То че нища не можете, ние си знам, но де си остане между нас.
та така, проблемът вече ви е ясен. И пред руската пропаганда предстоят нелеки задачи.

8. По фронтовете. Сражението покрай Краматорск си върви.
Украинците са се окопали под метри бетон и чакат. Чакат големите бомби, които разрушават бункери. Прогноза – ще ги дочакат. Ако искат да вземат Донбас, руснаците трябва да ликвидират тази групировка. И ще се пробват.

Хайде стига за днес. Чакаме да видим какво ще стане.
И докато чакаме и гледаме – помним Бисмарк. Дето не знаел, как да върне мечката в бърлогата и че войната било едно от трите събития, дето най-много се лъжело.

Иначе, войната си е гадна работа. И когато си могъл да я предотвратиш, а вместо това си изкарал мечката от бърлогата и тя ти руши държавата, каквито и роли да играеш Оскар няма да ти дадат. Американците си правят прекрасно сметката, многократно съм ви го писал. Анализите на военни действия по техните книги съм ги учил. Първокласна школа. Въпросът е ние как ще се оправим през тази война. Не се оправяме особено добре, ни от прапагандна гледна точка, ни от други гледни точки. Но стига затова.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля