Учените изброиха 9-те НОВИ симптома на COVID-19:

У нас петата вълна на Ковид-пандемията може и да е към своя край, но по света нещата съвсем не стоят така. Вчера ви информирахме, че Китай съобщи за над 20 000 случая на CОVID-19, което е най-високият дневен брой от началото на пандемията.

Да, огромна част от тях са безсимптомни, но това показва упоритостта на COVID-19 да поразява все повече хора. Последният вариант на вируса мутира по-бързо от всякога и така се съкращава времето за заразяване.

Очевидно болестта не е зад гърба ни, а сега учени добавиха 9 нови симптома на COVID-19 , съобщава NOVA.

Списъкът беше актуализиран, тъй като нивата на заразяване с COVID достигнаха рекордно високо ниво в Обединеното кралство, като в момента се смята, че почти пет милиона души са заразени.

Професор Тим Спектър, водещ специалист в проследяването на симптомите на COVID-19, заяви, че актуализирането на списъка може да помогне за намаляване на инфекциите.

Новите симптоми са добавени към трите традиционни симптома на висока температура, упорита кашлица и загуба или промяна на обоняние и вкус.

Новите симптоми на COVID-19:

– недостиг на въздух;

– чувство на умора или изтощение;

– болки в тялото;

– главоболие;

– възпалено гърло;

– запушен нос или хрема;

– загуба на апетит;

– диария;

– да се чувстваш зле;

Учените добавят: “Те са много подобни на симптомите на други заболявания, като настинка и грип.” Именно това прави диагностицирането без PCR-тест изключително трудно.