ЕК спира еврофонодовете на Унгария за честито на Орбан

Булфото

Унгария ще трябва плати висока цена за преизбирането на популиста Виктор Орбан.

Икономиката на страната е силно зависима от помощта от ЕС, но досега не бяха предприемани драстични мерки спрямо Унгария.

Войната в Украйна катализира процесите, които досега бяха бавени от ЕС.

Европейската комисия (ЕК) скоро ще задейства нов механизъм за спиране на финансирането за Унгария заради нарушаване на стандартите за върховенството на закона.

Това обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от Politico.eu, предаде Инвестор.

В неделя, 3 април, премиерът на Унгария Виктор Орбан спечели четвърти пореден мандат на изборите. Според международните наблюдатели партията на Орбан „Фидес“ е засенчила другите участници във вота, които са имали неравностойно положение.

От повече от десетилетие групи за граждански свободи в Унгария предоставят данни как унгарският лидер постепенно овладя демократичните институции, както и че насочва парите на данъкоплатците към лоялисти, приятели и членове на семейството си.

Фон дер Лайен коментира, че е нейният екип е информирал Унгария за решението на ЕК, след като преди това служители на Комисията са обсъдили отговор на Будапеща на неофициално писмо, изпратено през ноември 2021 г., с искане за информация относно върховенството на закона в страната.

Унгария е първата държава от ЕС, която ще премине през новата процедура, даваща право на изпълнителната власт на блока да прекратява плащанията към държави заради повишен риск за бюджета на Съюза.

Решението на Комисията да продължи с процедурата може да сигнализира за повратна точка в готовността на Брюксел да преследва своенравни членове, обвинени в корупция и отстъпление от демократичните норми. Трябва обаче да се преодолеят някои бюрократични спънки, преди да се разбере дали Унгария в крайна сметка ще загуби критично важните европейски средства.

След като Комисията официално започне процеса, ще стартира продължителен диалог с Будапеща. Тогава Съветът на ЕС, съставен от представители на всяка страна, в крайна сметка ще реши дали да намали, или спре парите. Решение за намаляване на финансирането изисква квалифицирано мнозинство, което означава, че трябва да бъде одобрено от поне 55% от страните от ЕС с най-малко 65% от населението на общността.

В отговор на съобщението на фон дер Лайен началникът на кабинета на Орбан Гергели Гуляш коментира пред местни медии, че ЕС по същество наказва унгарските избиратели за техния демократичен избор.

След идването си на власт през 2010 г. правителството на Орбан въведе нова конституция и промени избирателната система. Партията „Фидес“ разшири влиянието си в съдебната система, държавните медии и образователната система, като постави лоялни на Орбан фигури начело на ключови институции.

Широко се разпространи и корупцията по високите етажи на властта в Унгария. Членове на семейството и близки на Виктор Орбан се превърнаха в едни от най-богатите хора в страната, отчасти благодарение на проекти за обществени поръчки, финансирани от ЕС.

В продължение на няколко години различните институции на ЕС напразно се опитваха да използват съществуващите мерки, за да накарат Будапеща да следва демократичните норми. Комисията многократно съди Унгария, но Орбан така или иначе си консолидира властта. Европейският парламент задейства и процедурата за порицание по член 7 на блока през 2018 г. – краен ход, който може да доведе до загуба на правото на глас на страната в Съвета на ЕС.