Сутрешна сводка: Военни колони навлизат от Беларус в Украйна, потъна „Донбас“ – командният кораб на украинските ВМС ВИДЕО

В територията на Беларус в Черниговска област е преминала колона от военна техника с руски и беларуски номера.

Това съобщи каналът на Telegram „Беларускі Гаюн“, който следи движението на технически обекти в териториите на Беларус, съобщава ракетните установки и т.н.

Съобщава се, че около 14:00 часа колона с руска и беларуска военна техника е преминала през пункта Гомел М-8 на ГКПП Нова Гута. 

Публикувана е също видео колона, както се оказва, на стотната граница с Украйна в Черниговска област.

Както съобщава УНИАН, на 24 февруари Руската федерация започна пълномащабна война в Украйна, а на 27 февруари беше получена информация, че Минск може да обяви война и на Киев.

През този период беларусите непрекъснато изстрелват различни ракети по Украйна, унищожавайки инфраструктурата в украинските градове. Само за 1 април от териториите на Беларус бяха изстреляни украински ракети с обхват от 20 ракети.

През последните дни стана ясно, че руски техници са разположени в Гомелска област на Беларус, което може да свидетелства за ротация на руските армии.
 

Очевидно успехът на „специалните операции“ на Владимир Путин в Украйна е застрашен и това го знае дори и диктаторът, пише УНИАН. Ръководителят на Кремъл решил да даде нова задача на руските генерали.

Както се казва в съобщението до StratCom на въоръжените сили на Украйна, Путин иска да спечели „поне някаква победа“ в Украйна преди 7 май, защото на 9-ти трябва да се състои традиционният парад в Москва.

Путин взел това решение най-вероятно поради факта, че от началото на инвазията неговите войски не успяха да запазят контрола над районите, където се биеха, и претърпяха множество загуби.

Така Службата за стратегически комуникации на въоръжените сили на Украйна отбеляза, че времената се променят, но диктаторите не.

„По време на Втората световна война Сталин поставя задачата да освободи градове преди определена дата: Киев – да е освободен от нацистите до годишнината от Октомврийската революция, Берлин преди западните съюзници и други подобни. Резултатите от бързането са известни – стотици хиляди безсмислено мъртви войници на Червената армия, използвани като пушечно месо за изпълнение на капризите на диктатора“, подчертаха от ведомството.

Да спечелят поне някаква победа в Украйна преди 7 май – някъде Путин сега е поставил такава задача на своите генерали. Факт е, че за 9 май е планиран парад, който той при всички случаи ще проведе.

Възниква само въпросът: какви военни части ще преминат през Червения площад и каква техника ще премине? Тъй като украинските защитници успешно победиха доста елитни подразделения на армията и военна техника, които преди това са участвали в парадите на Руската федерация, коментира УНИАН.
 

Дрон записа унищожаването на командния кораб „Донбас“ на украинските ВМС.

Корабът бил плаваща работилница в корабостроителницата Шчечин в Полша, пусната на вода през 1969 г. В независима Украйна през повечето време той съществувал в незадоволително състояние. След връщането на Крим, като ненужен, той бил прехвърлен обратно на ВМС на Украйна през 2014 г.

На 9 декември 2021 г. този кораб се опитал да премине през Керченския проток. След това той напуснал Мариупол без уведомяване за маршрута, в отговор на искане на руските граничари, че не е следвал в посока Керченския проток и не е спазил изискванията за промяна на курса.

Междувременно ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин подписа указ за назначаването на Константин Иващенко за ръководител на администрацията на Мариупол.

Иващенко беше член на местния градски съвет от Опозиционната платформа за живот и директор на завод Азовмаш.