Bloomberg: САЩ започнаха да доставят на Украйна най-смъртоносните в света дронове!

Министерството на отбраната на САЩ планира да закупи и след това да достави на Украйна десет усъвършенствани дрона камикадзе Switchblade, способни да унищожават вражески танкове и артилерия, пише Bloomberg, цитирайки източници.

По-рано през март САЩ решиха да доставят на Украйна 100 дрона Switchblade.

Според Bloomberg тези дронове принадлежат към серия 300, тежат около 2,5 кг и могат да атакуват пехота или превозни средства. Сега САЩ възнамеряват да изпратят в Киев дронове Switchblade-600, които тежат почти 23 килограма, могат да летят на разстояние до 40 км и да висят във въздуха за 40 минути.

Такива дронове камикадзе удрят с „противотанков снаряд“. Операторът на дрона го управлява с помощта на сензорна система и може сам да управлява лутащата се ракета.

Пентагонът планира да закупи тези дронове директно от производителя, твърдят източници, вместо да ги изтегля от съществуващите запаси.
По-рано говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви , че САЩ ще предоставят на Украйна още 300 милиона долара военна помощ. 

Пакетът включва ракетни системи с лазерно насочване, дронове Puma и Switchblade, бронирани превозни средства, боеприпаси, устройства за нощно виждане, термовизори, услуги за сателитни изображения, комуникационни системи, картечници, медицински консумативи.

През февруари 2021 г. Алмаз-Антей  обяви, че са приключили тестовете на модернизирана версия на най-новия дрон-прехващач Volk-18, способен да намира и след това да сваля или тарани вражески дронове в напълно автоматичен режим.