Меню: 41 храни в дневната дажба на руския войник в Украйна СНИМКИ

В Русия има една стара поговорка, че войната е война, ама вечерята трябва да се дава навреме. Войната между Украйна и Русия продължава повече от месец с нестихваща интензивност.

Според официална Москва това е специална операция, а според официален Киев – военна агресия на Русия срещу Украйна. Според някои оценки Русия е разположила над 150 000 военни в Украйна, както и членове на Националната гвардия, членове на други служби за сигурност и органи на властта.

Това число не включва силите на армиите на ДНР и ЛНР.

Става дума за огромен брой военнослужещи и служители на различни силови структури, разположени в театъра на военните действия в Украйна, тоест в различни оперативни области.

За да функционират, се нуждаят от огромна логистика на всички нива, особено когато става въпрос за храната. В допълнение към мобилните полеви кухни и пекарни, които работят денонощно и хранят голям брой войници, офицери, служители на Националната гвардия и други правоохранителни агенции, войниците получават отделен индивидуален набор от храна и други продукти всеки ден.

Можем само да си представим каква логистика, синхронизация и транспорт са необходими, за да се гарантира, че всички войници, в каквато и бойна зона и на каквато и позиция да се намират, в окопите, в бойните машини и танковете, по летищата, да получават дневната си хранителна дажба, а именно индивидуалните хранителни дажби.

Освен за войниците военнополевите кухни и пекарни приготвят храна за бежанците, както и за жителите на освободените селища и райони на Донбас.

На групата чуждестранни журналисти беше казано, че тъй като ще прекарваме дните си в полеви условия в различни части на Донбас, вместо да ядем в ресторанти или готова храна, ще получаваме готовата индивидуална дажба, както получават руските войници.

Всички журналисти с нетърпение очакваха да получат индивидуалните си дажби, да видят с очите си каква храна има в тези военни пакети, да ги отворят и да опитат храната. Всеки ден ни даваха пакет армейска храна за руските сили за специални операции.

Пакетът е подпечатан от руската армия, че това е индивидуален комплект храна за един ден, и че не е предназначен за продажба. Хранителни пакети са изработени за руския Военторг от хранителната компания “Грязин” от град Грязи, Липецка област.

Пакетите са с тегло 2,1 килограма, като има 7 различни хранителни пакета, в зависимост от желанията и избора на войниците. Енергийната стойност, калоричното съдържание, протеините, мазнините и въглехидратите на всички продукти, които са включени в индивидуалните опаковки, са ясно изписани на опаковките.

Общото количество протеини в различните продукти в опаковка варира от 110 до 120 грама, в зависимост от опаковката, мазнини от 252 до 264 грама, а количеството на въглехидратите варира от 412 до 430 грама. Съставът на таблетките, тоест съдържащите се в тях витамини и минерали също са ясно изписани на опаковките.

Опаковките съдържат насоки и правила за употреба на всеки продукт в опаковката.

Всяка опаковка съдържа 41 различни продукта, от различни видове храни, от готови ястия, които трябва да се затоплят, до различни пастети, колбаси и други месни продукти, ябълково пюре, плодово сладко, шоколад, до прибори, витамини, сол, захар и различни подправки, чаеве, кафе и мляко на прах, специални таблетки за дезинфекция и пречистване на вода, дъвки, мокри и обикновени кърпички и съдове за подгряване на храна на закрито и на открито.

Какво се съдържа във всяка индивидуална опаковка от 2,1 кг? Вместо хляб всяка отделна опаковка съдържа 4 пакета различни видове армейски сухари. Комплектът включва няколко различни вида пастети и консерви, от които един малък пастет 50 грама (свински или пилешки), пастет от свинско месо 50 грама, военен бекон 100 грама и сирене от консерва 80 грама.

Тези пастети и консерви обикновено се сервират за закуска или вечеря, плюс специални витамини, които се консумират след закуска.

Сготвената храна, която трябва само да се затопли, включва един гулаш с 250 грама картофено пюре, 250 грама елда с телешко, 100 грама зеленчукова яхния, 250 грама кюфтета в телешки сос, които обикновено се сервират за обяд и вечеря. Консервираните храни също могат да се консумират направо така или претоплени.

Освен консерви и пастет, хранителният комплект включва още сладкарски изделия, 30 грама черен армейски шоколад, 45 грама плодово сладко и 100 грама ябълково пюре.

Наборът включва още три различни вида сок за разтваряне, две пакетчета разтворимо кафе , два черни чая и два пакета мляко на прах за кафе, три пакетчета захар по 20 грама, пет пакетчета сол, пакетчета черен пипер, десет дъвки, преносим малък комплект за затопляне на храна, кибрит, три пластмасови лъжици, пластмасов нож, три обикновени салфетки и три мокри кърпички.

Комплектът включва и три специални таблетки за дезинфекция и пречистване на вода, тъй като при война има възможност да се наложи да се използва вода от реката или други източници.

Като истински гуру, на терена и в автобуса, заедно с другите журналисти, имах възможността да опитам почти всички продукти, които са включени в индивидуални опаковки, от различните видове пастети до готовите консерви. Опитах някои обикновени консерви и някои претоплени.

Това е вкусна и калорична храна, след която човек се насища и може да функционира и работи. Особено ми харесаха гулашът с пюре, армейският бекон, телешките кюфтета в сос, консервираното сирене, както и различните сухари, които заместват хляба. Някои продукти не се произвеждат и продават на Балканите, затова ми беше особено интересно да ги пробвам.

В разговори с военнослужещи от Силите за специални операции на Руската федерация, както и с военнослужещи, някои от тях заявиха, че храната в индивидуални опаковки, колкото и вкусна и обемна да е, не им е достатъчна, тъй като те са постоянно в движение и се бият, затова и получават допълнителни хранителни дажби.

Някои войници споделят храна от индивидуални пакети с жителите на освободени населени места, които са в тежка хуманитарна ситуация. В резултат на това те трябва да имат възможност да получат допълнително хранене, за да изпълняват нормално бойните си задачи.

Дарко Тодоровски