Горещо проучване предвижда пълен обрат за всички партии, ако изборите са днес ГРАФИКИ

Точно година след последните редовни избори за Народно събрание ГЕРБ изпреварва „Продължаваме промяната“ като първа политическа сила у нас. Това сочат данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“.

Ето как изглеждат електоралните нагласи, ако изборите бяха днес. ГЕРБ получават малко над 22% процента, следвани от „Продължаваме промяната“ с подкрепа от близо 20 на сто.

Трета политическа сила е БСП с 11.6%. ДПС и „Възраждане“ имат сходен резултат – 8,2 на сто. При предсрочни избори в парламента влизат още „Демократична България“ и „Има такъв народ“, съответно със 7,6% и 6,7% подкрепа.

Данните показват, че доверието към кабинета спада с 10% в сравнение с януари. Сходна е тенденцията и при доверието в Народното събрание.
 

Кирил Петков продължава да е най-харесваният политически лидер у нас с 27% одобрение. След него е председателят на ГЕРБ Бойко Борисов с 21% процента одобрение и 65 на сто неодобрение. Слави Трифонов е предпочитан от 18% от анкетираните, недоверието към него е 64 на сто.
 

 

Костадин Костадинов е предпочитам от 16% (неодобрението е 60%), Корнелия Нинова има 15% одобрение  (неодобрение 69%), а Христо Иванов е предпочитан от 14% от анкетираните (60% неодобрение).

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ получава доверието от 11 на сто от запитаните (неодобрението е 77%).