Сутрешна сводка: Цял батальон морски пехотинци от ВСУ се предаде в Мариупол, а ва летището в Гостомел… ВИДЕО

Батальон украински морски пехотинци се предаде в Мариупол. Това съобщи депутатът от Държавната дума Дмитрий Саблин.

По предварителни данни става дума за повече от двеста войници.

Местни източници съобщават и за масова капитулация на украински морски пехотинци.

Стана известно, че 264 морски пехотинци от въоръжените сили на Украйна са се предали.

Това са останките от 501-ви отделен батальон на морската пехота, който е част от 36-и корпус на морската пехота.

По-рано беше унищожен командирът им Павел Сбитов, родом от Лвов, който воюваше срещу руснаците в Донбас от 2015 г.

В същото време украинските националисти, останали в Мариупол, се опитват да напуснат през хуманитарни коридори.

Ръководителят на руския Национален център за управление на отбраната, генерал-полковник Михаил Мизинцев, е заявил, че между националистите е избухнала борба за реда за напускане на Мариупол, съобщават световните издания.

Според Мизинцев, тази информация е станала известна от прихванати радиоразговори. Отбелязва се, че сред бойците има и чуждестранни наемници.

„Достоверно е установено, че между тях е избухнала ожесточена борба за реда на излизане през хуманитарния коридор: бойците се заплашват един друг, че ще стрелят по преминаващите, ако не са в списъците за евакуация в най-близкия хуманитарен конвой“, обяснява Мизинцев.

Публикувани са кадри от удара и експлозията на склад за боеприпаси, разрушен от руската армия край Чернигов.

Складът е унищожен от точно попадение на САУ „Мста-С“ 2С19 в покрайнините на Чернигов.

Безпилотен самолет насочва и записва унищожението (видеото можете да видите в края на новината).

Руските сили се подготвят за настъпление, за да превземат Харков. Говорителят на украинското министерство на отбраната Александър Мотузяник заяви това на брифинг в Медийния център на Украйна, съобщава „Укринформ“.

„Основните усилия на противника са насочени към подготовката на настъпателни действия за обкръжаване на групировката на Обединените сили и завземане на град Харков“, казва Мотузяник.

Говорителят на Министерството на отбраната добавя, че Русия продължава да използва прецизни оръжия за унищожаване на обектите от критичната инфраструктура в Украйна и е предприела мерки за формиране и придвижване на допълнителни части от източните и централните военни окръзи на руските въоръжени сили за участие във военни действия на територията на Украйна.

Руската армия също така усилва групировката от войски от западните и южните военни окръзи в Слобожанския и Донецкия оперативен район. Това става както чрез прехвърляне на войски от други военни окръзи, така и чрез привличане на части от мобилизационния резерв.

Освен това Русия изгражда маршрути за логистична подкрепа на групирането на войските, създава запаси от боеприпаси, ракети, гориво и смазочни материали и подготвя медицински заведения за приемане на голям брой ранени.

На 27 февруари 2022 г. един от най-големите и мощни самолети в света, украинският Ан-225 „Мрия“ изгаря при въздушна атака на руските войски срещу летище „Гостомел“ край Киев.

Фотокореспондент на „УНИАН“ посещава летището iсега и показва какво е останало от „Мрия“ и други самолети, които са били тук в началото на войната.

Отбелязва се, че руските сили „пронизват“ всички самолети на летище Гостомел със стрелковото си оръжие. Те продължават да стрелят по вече унищожената „Мрия“.

Руската армия нанася значителни повреди и на фюзелажа на Ан-22 „Антей“. Един от самолетите Ан-124-100 „Руслан“ също е бил ударен.

Прототипът Ан-132D също е повреден. А самолетите от „техническия флот“ на авиокомпания „Антонов“ – Ан-26 и Ан-74Т са буквално изгорени до основи.

Както съобщава УНИАН, командирът на най-големия в света товарен самолет Ан-225 „Мрия“ Дмитрий Антонов е един от първите, посетили летището в Гостомел след освобождаването му.

Пилотът е огледал самолета и е преценил кои части от него могат да се използват за построяването на нов „Мрия“.