Договорено: 2000 лева стартова заплата за лекар, 1500 за сестра

За ръст на заплатите в здравеопазването са се договорили снощи на среща при премиера от Национален синдикат „Защита“, съобщи БНР.

Председателят на организацията Красимир Митов посочи, че от април стартовата заплата за лекар ще бъде 2 хиляди лева. 1500 лева ще е месечното възнаграждение за медицинска сестра и 900 лева за санитар.

Тази седмица медици от столичните болници „Царица Йоана“ и Александровска протестираха с искане допълнителните възнаграждения за работата им на първа линия заради Covid-19 да не отпадат и след отмяната на извънредното положение от 1-ви април.

Протестите спират след договореното увеличаване на доходите на среща при премиера. Председателят на синдикат „Защита“ Красимир Митов:

„На първо четене е договорено: 900 лева за санитар, 1500 лева за сестра, 2000 лева стартова заплата за лекар. Това влиза от 1-ви април. Има още една добра новина. Аз се надявам, че това нещо ще бъде изпълнено, за да не се стига отново до протести.

Ние през цялото време първо търсихме диалога. Бяхме принудени да излезем на протести. Те дадоха резултат. След приемане на бюджета на Здравната каса, за който ще се договорят Лекарският съюз и Здравната каса, по места, където има Колективен трудов договор, ще бъдат договорени допълнително още до 20 процента върху основните заплати, които преди малко споменах“.