Бивш вътрешен министър: Русия има интерес България и Македония да се карат

Русия има интерес България и Македония да се карат, смята бивш вътрешен министър.

„Ескалацията на напрежението доведе до активиране на руските агенти и те да действат по-остро за реализиране на интересите на Русия, но нивото никога не е било ниско. Много маски паднаха. Русия има интерес България и Северна Македония да не се разберат и тя да не влезе в ЕС“.

Това заяви за „Офанзива“ бившият председател на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

За него разкриването на руските шпиони изисква много труд и професионализъм, а членовете на Контраразузнаването преминават през редица тестове за лоялност.

По думите му почти винаги посланика не е замесен в разузнавателна дейност, защото дискредитира и замества държавата, която го е изпратила. „Има и съветници, които са извършвали разузнавателна дейност. Русия има доста сериозно разузнавателно присъствие и интерес от Освобождението насам, не само от дипломатическите среди“, посочи той. И допълни, че трябва да се притесняваме от влезлите под прикритие и тези с чужда самоличност.

„Диаспората у нас може да окаже подкрепа за логистиката за дадена операция. Опасността идва от тези, които не са явно декларирани. Експулсирането на дипломати индикира, че е неприемливо, както и ограничаване на вредата“, подчерта Йовчев. Той оцени като липса на дипломатически умения и лошо възпитание поведението на посланик Митрофанова.

Според него, ако капитали на бизнесмените Алберт Авдолян и Сергей Чемезов бъдат инвестирани у нас, това би представлявало риск и трябва внимателно да бъдат проучени.