Политолог посочи скритата цел на Русия и какъв удар ще нанесе до дни в Украйна

Скоро – след като приключат маневрите, които се свързват с изтегляне, Русия ще предприеме нова интервенция в Украйна. Целта ще бъде да покаже, че няма да се откаже от войната. Това е предвиждането на политолога д-р Искрен Иванов, експерт „Международна сигурност и управление на конфликти“.

Дългосрочната руска цел е Украйна да не се присъедини към НАТО, посочи Иванов.

И припомни:

„По времето, когато всички се чудеха дали ще има военна интервенция в Украйна или не, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази подозренията си, че такава ще има, но тогава те не бяха приети сериозно.

Ето, че това се случи, но съпротивата на украинците е впечатляваща. И това е факт и благодарение подкрепата от Запада.“

Експертът аргументира и подозренията си за това, че изтеглянето на сухопътните руски военни части може да означава, че предстоят следващи действия с активности на авиацията.

Налага се промяна в стратегията. Санкциите ще се отразят на икономиката, затова Русия прибягва до непопулярни мерки като плащането на газа в рубли и други.

Бумеранг за ЕС ще има единствено, ако се наложат санкции и на Китай. От Запада страната се възприема като комунистическа, подходите в китайската външна политика коренно се различават от съветските. Китай ще действа съгласно своите глобални икономически интереси – иска да подсигури с Русия блок, който да играе ролята на ядрен чадър и в същото време да запази и развива пазарите си в ЕС, Индия и т.н., убеден и още Искрен Иванов.