Падна тайната в коя чужда банка се съхранява 2/3 от златото на България

Една от най-дълго пазените тайни в България беше разбулена по време на изслушването на двамата кандидати за управител на БНБ Любомир Каримански и Андрей Гюров в комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Цончо Ганчев от „Възраждане“ зададе въпрос къде се намира златния резерв на държавата. Това накара председателят на комисията Румен Гечев да си глътне езика, съобщавайки новина, която бе умишлено пазена в държавна тайна в продължение на десетилетия.

От депутата се разбра, че златото на България е 41 тона, 27 от които се пазят в частната Bank of England, останалите 14 са у нас.

Народният представител попита дали ще си приберем кюлчетата от Острова предвид войната в Украйна. „Колега, моля ви, да не размятаме пред цяла България кюлчета“, скочи Гечев.

Жега в НС, решава се съдбата на БНБ! TV

Каримански заяви, че не смята за удачно да предприемаме стъпки към пренасяне на съкровищата ни, защото нито знае какви са точните договори, нито дали има наказателни клаузи по тях.

Той припомни, че златото в момента е в на рекордно високи равнища и обеща, че когато влезе в централната банка, би излязъл с доклад по темата до парламента.