Д-р Ангела Щанцел назова единствената страна в света, която може да спре войната! Не е Русия!

Китай е може би единствената държава, която е способна да посредничи в руско-украинския конфликт, а вероятно и да спре войната в Украйна. Но готов ли е Пекин да влезе в тази роля? Отговор пред „Дойче Веле“ даде експертката д-р Ангела Щанцел.

Непосредствено преди войната в Украйна руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин потвърдиха близките приятелски отношения между двете страни. Бяха договорени доставки на руски газ за Китай.

Дали войната промени нещо в двустранните отношения?

– Ангела Щанцел: Руската инвазия в Украйна не повлия съществено на двустранните отношения. Пекин повтаря наратива на Москва. Възможно е да са настъпили някакви по-незначителни промени, но не и такива, които да доведат до скъсване на контактите между Москва и Пекин. В това отношение войната не е променила нищо съществено.

– Какви общи интереси имат двете страни?

– Ангела Щанцел: Основният им интерес е да подкопаят доминирания от Запада световен ред или да го променят така, че той да отговаря и на интересите на Русия и на Китай. Важна тяхна цел е и заздравяването на техните авторитарни режими.

– Китай винаги е признавал правото на суверенитет на Украйна. Не влиза ли сега китайското ръководство в някакво противоречие?

– Ангела Щанцел: Китай изчиства това противоречие – в своята реториката Пекин просто застава между двете позиции. Китайското ръководство дотук не е порицало нарушаването на суверенитета на Украйна, то умишлено игнорира този фактор и не иска да влиза в някакви дилеми.

В миналото Китай е развивал отношенията си с Украйна и дори има икономически интереси, свързани с тази страна. Но приятелството с Русия е по-силно – именно защото общите интереси тежат повече. Затова и Китай се въздържа да критикува войната в Украйна.

-Вреди ли тази война на икономическите интереси на Китай?

– Ангела Щанцел: От икономическа гледна точка войната и последиците от нея удрят Китай на едно много чувствително място. Става дума преди всичко за последиците за световната икономика. Според официални изявления китайското ръководство е загрижено как ще се отразят санкциите и доколко Китай ще бъде засегнат от това. Пекин иска да избегне негативните икономически последици за своето население, тъй като това би могло да застраши оцеляването на режима.

– Китайската държавна телевизия информира за военни престъпления, извършени от Русия в Украйна. Нима в китайската система са възникнали противоречия или става дума за различни интереси?

– Ангела Щанцел: В действителност тук се забелязват минимални промени в публичното говорене – и най-вече след телефонния разговор между Си Дзинпин и Джо Байдън, когато за първи път Китай официално използва думата „война“ за случващото се в Украйна. Тогава за първи път Пекин призова да се избягват нападенията срещу цивилни цели.

Това смекчаване на китайската позиция вероятно е резултат от яростната критика – не само от страна на САЩ, но и на целия западен свят, а и на резолюцията на ООН, с която толкова много държави осъдиха тази нападателна война. Китай се опитва минимално да се нагоди. Това е малка промяна, която обаче носи и надеждата, че е възможно Китай да започне да играе по-конструктивна роля.

– Мислите ли, че Китай е в състояние да повлияе съществено на Русия?

– Ангела Щанцел: Китай е може би единствената държава, която е способна на това. Ако има държава в света, която може да посредничи, а вероятно и да спре тази война, това е Китай. Но сигналите от Пекин ни казват, че засега Китай не е готов да влезе в тази роля.

– Какво означава войната в Украйна за усилията на Китай да подчини Тайван? Какви изводи може да си направи Пекин от събитията в Украйна?

– Ангела Щанцел: От една страна Китай си дава сметка, че двата случая не са абсолютно идентични – и най-вече от гледна точка на САЩ. За Вашингтон Украйна е твърде далеч и е по-скоро европейски проблем.

А що се отнася до Тайван, каквото и да се случи там, то ще бъде пред портите на САЩ. Затова и евентуална китайска инвазия в Тайван ще има за Вашингтон съвсем различно значение. Поради това Китай много внимава с паралелите с Украйна. Но китайското ръководство наблюдава внимателно реакциите на Запада и си извлича поуки.

А фактът, че от доста време вече Китай се опитва да стане по-независим икономически от Запада, включително от системата за разплащания SWIFT, е знак за това, че Пекин все пак се готви за такъв сценарий. И сплотеността на Запада, която той демонстрира спрямо Украйна, е нещо, от което Китай си извлича поуки.