Намериха му цаката: Ето как Гърция замества руския газ

Гръцкият оператор на газопреносната мрежа ще преразгледа плановете си за допълнителни доставки от втечнен природен газ, от които Гърция може да се нуждае, ако Русия спре доставките на синьо гориво за балканската страна, предават световните агенции.

Искането на Русия за плащане в рубли за нейния газ, който задоволява една трета от годишните енергийни нужди на Европа, породи опасения, че тя може да спре доставките на газ.

Очаква се Москва да оповести плановете си за плащания в рубли в четвъртък, въпреки че заяви, че няма да изисква веднага от купувачите да плащат за износа на газ във валутата.

Гърция, която покрива около 40% от годишните си нужди с руски газ, в сряда проведе извънредна среща на енергийния си регулатор, операторите на газопреносни мрежи и най-големите си доставчици на газ и електроенергия, за да оцени всички налични сценарии за сигурността на доставките на газ.

Наред с допълнителните доставки на втечнен природен газ правителството поиска от оператора на мрежата DESFA да проучи разходите за добавяне на плаващ резервоар в единствения терминал за втечнен природен газ в страната край Атина, се казва в изявление на министерството след срещата.

До 5 април DESFA ще трябва да уведоми Министерството на енергетиката и за напредъка в разговорите с италианската компания Snam за това дали Гърция може да разполага със стратегически количества газ, съхранявани под земята в съседна Италия.

Руският газ се доставя на Гърция по тръбопровод, който заобикаля Украйна. Атина купува газ и от Азербайджан, Алжир, Турция и САЩ.
Газовите потоци към Гърция са нормални и няма непосредствена необходимост страната да обявява тревога, заяви служител в гръцкия оператор на газопреносната мрежа, който отказа да бъде назован.