Строители алармират: Цените на жилищата вече са непоносими, скокът в столицата е шокиращ

Асоциацията на строителните предприемачи изразява притеснение от покачването на цените на жилищата над нива, които са непосилни за населението, над 100 000 евро за апартамент. Това съобщи пред БНТ Георги Шопов от асоциацията.

Върви се към негативна тенденция, характерна за Западна Европа, където юрист, лекар на работна заплата, няма да може да си позволят жилище, добави той.

Непосилни за хората на трудов договор са цени на имотите над 120 000, категоричен е и Страхил Иванов, брокер на недвижими имоти.

Според него от една година пазарът на недвижими имоти у нас е във взрив на покупко-продажби, интерес и цени. В София 29% е средното покачване на цените.

Има квартали в столицата, където покачването е с 40%. „Това са „Център“, „Изток“, южните квартали и бившият „Хладилник“, който сега се нарича „Парадайз“. Това са местата, където са изключително високи цените и интереса. Същевременно проблемите с инфраструктурата и паркирането има негативни ефекти“, каза Иванов.

Според Георги Шопов големият проблем е инфлацията в строителството. Преди войната тя е била 27%. Преди войната арматурното желязо, което е основен продукт в жилищното строителство, за година от 1,50 лв. е скочило на 1,70 лева. В момента е 2,60 лева. Това е спекулативно покачване заради липсата на доставки от Украйна, които са 20% от желязото, използвано в България, уточни Шопов.

По думите му обаче кораби със строително желязо са тръгнали от цял свят и това ще бъде преодоляно. Очаква се нормализиране на цените, като те отново трябва да станат около 1,70 лева.