Властта остави без грижа свидетелите срещу мафията, двама вече ги няма

Цялото лято на 2021 г. политици от предишните два парламента с по няколко заседания, в компанията на открити лобисти и в полза на олигархични интереси, проглушиха ушите на българското общество за това, че Бюрото за защита на свидетели трябва да бъде извадено от прокуратурата.

В подкрепа на тази вече доказала провала си идея бяха изтъквани всевъзможни абсурдни доводи, често и взаимно изключващи се. От една страна прокуратурата не можела добре да управлява тази структура, от друга – обвинител №1 ползвал охрана, което било привилегия.

А и кой толкова застрашава Гешев? Абсурдни и нелепи твърдения.

В същото време от ръководството на самото Бюро по защита, от прокуратурата и лично от главния прокурор  многократно чухме предупреждения за рисковете и вредата, които крие политическото решение за изваждането на елитния отряд от съдебната власт и прехвърлянето му към Министерство на правосъдието.

Предупреждавани бяха дузина псевдозагрижени за съдебната реформа доморасли площадни политици, че с действията им ще се нанесат непоправими вреди върху хода на важни дела и разследвания срещу тежката организирана престъпност и срещу олигарси със солидни финансови възможности. За съжаление, представителите на прокуратурата, начело с Иван Гешев, се оказаха прави, далеч по-скоро отколкото ни се иска.

Действията на „промяната“ вече дава резултат и той изобщо не е позитивен. Ключов свидетел по делото за боклука срещу братята Бобокови бе намерен мъртъв при неизяснени обстоятелства в град Долна Баня. В София посред бял ден бе застрелян Любомир Иванов – Любо Полицая, за когото се твърди, че има пряко касателство по делата, свързани с хазартния бос Божков.

Организираната престъпност де факто триумфира, мафията отново вилнее, а борбата с нея към настоящия момент изглежда все по-обречена. Прокуратурата от сутрин до вечер се защитава от атаките срещу нея на марионетни политици, платени от мутрите, вместо да води битката за справедливост, каквото е и очакването на обществото.

За съжаление мнозина бяха подлъгани от сладките приказки на ония, чиято първа работа сега е да закрият специализираното правосъдие, след като ликвидираха адекватната защита на свидетелите. Днес Гешев и други магистрати предупреждават, че поредната серия от сапунката „съдебна реформа“ ще доведе до вдигането на запорите, блокирали милиарди от парите на олигарси и престъпни босове. После и делата срещу „недосегаемите“ ще започнат да се провалят едно след друго.

Едни ще се прекратят, други ще приключат с оправдателни присъди. А местните зависимости, при които феодалите са напълно недосегаеми, много скоро ще влязат в народния фолклор. Всичко това е с една единствената цел. Да се „опраска“ неудобният главен прокурор. Той многократно предупреждава българите какво ще се случи и  то започна да се случва. Само че това е на наш гръб – всички като данъкоплатци днес издържаме държава, изпълнителна и законодателна власт, които не ни защитават, не ни пазят от престъпниците, като непрекъснато нарушават конституционно вменените им задължения.

Мутренските времена се завърнаха. Честито да Ви е уважаеми, зрители. Спите ли? Изборът е ваш.