Кога е чугунената сватба и защо трябва да я празнуваме?

Изглежда, че чугунът е здрав материал. Но не е съвсем така. Всъщност този метал е доста крехък, особено при ниски температури. При нагряване става по-силен.

Каква е символиката: чувствата са все още горещи.

В Русия „чугунената сватба“ се нарича още „планинска пепел“. Това название има своите причини: традиционно на планинската пепел се приписва способността да дава сила на мъжете, а на жените – способност да раждат синове. Време е след шест съвместни години да помислят за потомство, пише goodhouse.ru, предава Actualno.

Преди това свекървата на този ден проверява снахата като домакиня. Тя взема бял парцал и разтърква по ъглите, търсейки мръсотия и прах. След това показа резултатите от проверката на гостите – дали е мръсен парцалът.

Обичаи

В нощта преди честването съпругът и съпругата си пожелават нещо, написват го на хартия и го слагат в чугунен съд. Има поверие, че по този начин ще се сбъднат желанията.

Как се празнува?

Шестата годишнина от брака не е годишнина, така че не изисква шумен и голям празник. Достатъчно е да поканите най-близките и скъпи хора.

Обреди

Празникът за чугунена сватба започва с церемония по събиране на пари и желания. Когато гостите сядат на празничната трапеза, с чугунено гърне се минава покрай всеки и се слагат монети, листчета с пожелания. Гърнето след ритуала се скрива далеч от любопитните очи, а монетите не се използват. Смятало се, че с помощта на този обред човек може да увеличи придобитото богатство.

Какво се приготвя на този ден?

Препоръчително е този ден да приготвите нещо в чугунен съд. Също така, на шестата годишнина от сватбата жените обикновено приготвят ястието „Чугун“. Няма нищо общо с метала. Това е пай с месо.

Съставки:

· тесто с мая – 600 g,

· кайма – 500 g,

· доматен сос – 120 g,

· зелен лук,

· магданоз, копър на вкус.

· По 80 г: моркови, броколи, карфиол и зелен фасул.

· 200 г заквасена сметана, 2 яйца, 50 г сирене, сол, черен пипер, масло.

Разточете тестото, разпределете във форма. Запържете каймата в олио, като добавите доматен сос, подправки. Бланширайте зеленчуците във вряща вода до полуготовност. Върху тестото сложете каймата със зеленчуци и полейте със соса от заквасена сметана, яйца и настъргано сирене. Поръсете го с билки и печете 40 минути на 180°С.

Какво трябва да подарите?

Най-простият и очевиден вариант са чугунени съдове за готвене: тиган, съд за печене, тенджери. От чугун се изработват и свещници, декоративни елементи, фигурки, пепелници, сувенири с дата и инициали.

Не е нужно да разчитате на чугуна. Можете да представите гравирани монети, вази, неметални съдове, комплект тенджери, чайник с чаши, кухненски уреди и др. Основното нещо е да не купувате това, което съпрузите вече имат.