Би Би Си: Украйна се отказа от НАТО, Турция става гарант за сигурността й

Снимка Pixabay
           
Украйна се отказа от присъединяване към НАТО. Това стана ясно след проведените днес разговори между делегациите на Украйна и Русия в Истанбул, предаде Би Би Си, пише Fakti.bg.

На 24 февруари Русия предприе пълномащабна военна агресия срещу Украйна. Киев обяви, че ще приеме неутрален статут – едно от ключовите искания на Москва – в замяна на гаранции за сигурност, заявиха украинските преговарящи.

Неутрален статут би означавал, че Украйна няма да се присъедини към никакви военни съюзи (като НАТО) или да приема военни бази на друга държава. Въпросът за Крим ще бъде отделна точка в договора: Русия и Украйна ще трябва да постигнат споразумение за статута на полуострова в рамките на 15 години; през този период страните няма да се опитват да разрешат конфликта по военен път. Мирният договор ще бъде подложен на общоукраински референдум, който ще бъде възможен само след края на военните действия и изтеглянето на войските.

Полша, Израел, Турция и Канада могат да бъдат сред потенциалните гаранти за сигурност за Украйна.

От Русия междувременно не изключват провеждането на среща между президентите на двете държави Владимир Путин и Володимир Зеленски. Засега обаче няма конкретика за такава среща. Министерството на отбраната на Русия обяви, че „преговорите за споразумение за неутралитет на Украйна и нейния ядрен статут и гаранции за сигурност (за Украйна) преминават в практически етап”. Поради това руската армия обяви, че драстично намалява военната си активност в района на Киев и Чернигов.

Преди началото на срещата турският президент Реджеп Ердоган заяви в изказване пред двете делегации, че е дошло време за постигането на конкретни резултати и призова за незабавно прекратяване на огъня. Президентът на Турция добави, че „слагането на край на трагедията” зависи и от двете страни. Напредъкът в преговорите между руските и украинските преговарящи в Истанбул ще положи основите за среща между лидерите на двете страни, каза още Ердоган и посочи отново, че Турция е готова да съдейства в рамките на преговорния процес между Русия и Украйна. Срещата е започнала с разговор на ръководителите на двете делегации, който е продължил 1 час и 20 минути. След това са се състояли преговори между двете делегации.