Нов голям пробив в преговорите: Москва предложи на Киев да…

Москва e предложила на Киев да проведе среща между президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски с едновременно парафиране на мирен договор от външните министри, съобщават международни медии, цитирайки съветника на руския държавен глава Владимир Медински. 

Според него Русия първоначално е смятала, че срещата между президентите ще бъде възможна, когато страните изработят споразумението.

„Предложеният формат беше следният – първо се подготвя споразумение, след това то се одобрява от преговарящите, подписва се от външните министри на среща, след което се обсъжда възможността за среща на държавните глави за подписване на споразумението. Това не е лесен въпрос, още повече че срещата може да бъде многостранна, с участието на държавите, които гарантират мира и сигурността в Украйна”, уточни ръководителят на делегацията.

Нова бомба от Истанбул: Ето какво е поискала Украйна на преговорите с Русия, но ще я огрее ли КАРТА

Той добави, че Москва е предложила държавните глави да се срещнат едновременно с парафирането на договора от външните министри.

„След днешния смислен разговор постигнахме съгласие и предлагаме решение, според което срещата на държавните глави може да се проведе едновременно с парафирането на договора от външните министри. Още повече, че в момента на парафирането и разглеждането на подробностите по договора могат да се обсъждат различни политически нюанси и детайли”, уточни Медински.

Приключиха преговорите в Истанбул

В Истанбул приключиха преговорите между делегациите на Москва и Киев за разрешаване на ситуацията в Украйна. Съветникът на Путин определи срещата като конструктивна. Русия предприема две стъпки към Киев за деескалация на конфликта, уточни Медински. Той подчерта, че става дума за военен и политически компонент.

„Разговорите бяха конструктивни. Получихме за разглеждане предложения от Украйна – ясно изразена позиция относно включването им в договора. Тези предложения ще бъдат разгледани в най-скоро време, докладвани на президента и ще бъде даден съответният отговор”, коментира Медински.

Обрат след преговорите в Истанбул: Огромна промяна в намеренията на Русия!

Киев е предложил да приеме неутрален статут в замяна на гаранции за сигурността си. Това означава, че Украйна няма да влиза във военни съюзи и да дава своя територия за чужди военни бази. Предложението включва и 15-годишен период на консултации за статута на анексирания от Русия Крим. Всичко това може да влезе в сила само при напълно прекратяване на огъня. Като потенциални гаранти могат да станат Полша, Израел, Турция и Канада.

„Накратко. Договор за гаранции за сигурност със засилен аналог на член 5 от НАТО. Държавите гаранти (САЩ, Великобритания, Турция, Франция, Германия и др.) участват юридически активно в защитата на Украйна от всякаква агресия. Прилагане чрез референдум и парламенти на държавите гаранти”, написа в Twitter съветникът на Зеленски Михайло Подоляк.

​Руско-украинските преговори започнаха на 28 февруари и първоначално се провеждаха в Беларус. На 10 март министрите на външните работи на Русия и Украйна Сергей Лавров и Дмитро Кулеба се срещнаха в рамките на дипломатически форум в Анталия. От средата на март преговарящите поддържат ежедневен онлайн контакт.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ