Сутрешна сводка: Съветник на Зеленски съобщи за четвърто покушение срещу президента

Руските сили не спират опитите да убият украинския президент Владимир Зеленски, въпреки че публично отричат подобни планове. Алексей Арестович, съветник на ръководителя на президентската канцелария, е разказал за това пред „Би Би Си“.

Арестович твърди още, че той също е в първата петица на тези, които руската армия иска да „отстрани“.

„Четири пъти стреляха точно пред кабинета на президента.

Според разузнавателната информация те все още се опитват да убият президента или някой от висшето военно и политическо ръководство“, казва Арестович.

Той смята, че руснаците няма да взривят президентския кабинет, а ще се опитат да убият украинския лидер по друг начин.

Алексей Арестович е заявил още в интервю за „Би Би Си“, че Украйна не може да назове загубите си до края на военните действия, въпреки че ги знае с „точност почти до човек“.

„Цифрите, разбира се, са налице. Зная ги с точност почти до човек, но няма да ги назова. До края на войната… Защото нито една армия в света не признава загубите си по време на войната“, казва Арестович.

Според него подобна информация може да помогне на врага да оцени ефективността на своите действия.

Мощен удар е нанесен по летище в Хмелницкия регион. На поразения обект са нанесени значителни щети. Това съобщи кметът на Староконстантинов Николай Мелничук.

„Нападението (в Староконстантинов – бел. ред.) беше много сериозно и причини осезаеми щети. Няма жертви“, пише той.

Кметът уточнява, че ударът по авиобазата е унищожил всички налични запаси от горива и смазочни материали в Хмелницкия регион.

„Мощният удар по авиобазата Старокостантинов „унищожи всичките ни налични запаси от горива и смазочни материали, които бяхме събрали с много мъка като стратегически резерв“, пише той в мрежата.

Ръководителят на Европейското командване на САЩ генерал Тод Уолтърс е заявил, че американското разузнаване може би е надценило възможностите на руските сили и е подценило отбранителните способности на Украйна.

Той е казал това по време на изслушване в Комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ, съобщава CNN.

Запитан от сенатор Роджър Уикър дали генералът предполага, че има „пропуски“ в разузнаването, които са накарали САЩ да надценят Русия и да подценят Украйна, Уолтърс отговаря утвърдително.

„Възможно е, и както винаги сме правили в миналото, когато кризата приключи, да направим цялостен окончателен преглед във всички области и във всички отдели и да открием къде сме сгрешили“, казва генералът.

Той също така отбелязва, че според него украинските сили са способни да спрат руснаците на изток.