Митрофанова: Ако не беше СССР, България щеше да остане само Софийска област

Кадър Посолство на Русия в България

За руската политика и изобщо светоглед е характерно постоянното гледане назад във времето и опити да бъде върнато назад времето, което донякъде обяснява и резултатите в икономиката.

В проруското издание Поглед.инфо посланика на Русия даде ново интервю, което предизвика лавина от коментари.

Ваше Превъзходителство, да започнем с това, че премиерът Кирил Петков заяви, че Вашето поведение е недопустимо.

Той каза, че ще привика българския посланик в Москва за консултации. Какво всъщност стана, и какъв е Вашият прочит на това?

– Бих казала, че за мен това беше малко странно изказване, защото никога не съм говорила и всички могат да видят в „Россия-24“. Първо, аз говорих пред руска аудитория, изказах своето мнение. Второ, никога не съм говорила от името на българския народ. Това е една изключително голяма неточност, която по своя начин коментира Кирил Петков. Но видимо има задача да се усложнят отношенията между нашите страни. Право на българското правителство е да привика на консултация своя посланик. Що се касае до мен, право на моето Министерство е да ме привика на консултация или не.

– Ваше Превъзходителство, другият горещ въпрос в нашите отношения е това, че президентът Путин заяви, че неприятелските страни, в т.ч. и България, ще купуват руски газ в рубли.
– Има такава тема, да. Това решение бе взето вчера. Това е , разбира се, такова решение, което много наши политици и икономисти очакваха отдавна. Те отдавна очакваха цялата търговия с газ и нефт да се прави в рубли. Как това ще стане технически, засега е трудно да се каже. Нужно е време на Централната банка, за да разработи методология. После това ще бъде съобщено от Централната банка съответно на централните банки на тези страни или на техни представители, които търгуват с газ.

– Ако погледнем към специалната операция, която Русия води в Украйна, бихте ли могли да кажете има ли нещо конкретно, което я провокира. Възможно ли е специалната операция да беше провокирана от думите на Зеленски, че Украйна може да се сдобие с ядрено оръжие.
– Навярно трябва да кажа за целите на тази операция и защо тази операция започна в края на февруари. Първата задача или цел, е разбира се, защитата на жителите на Луганската народна република и Донецката народна република. По същество, спасението им от продължилата осем години война в региона. Осем години Руската федерация се опитваше по всякакъв начин да повлияе на киевския режим. Призоваваше международната общност. Имаше всички възможности в рамките на Минския процес да се урегулира този въпрос. Въпреки това, преговорите не доведоха до никакви резултати и от началото на 2016 година НАТО и страните от НАТО започнаха да доставят на Украйна оръжия. У нас достигнаха сигнали, че украинската армия се съсредоточава около тези райони. Стана ясно, че те планират военна операция против тези две републики, а също и против Крим. През декември имаше последен опит да се урегулира въпроса за Украйна и за разполагането на смъртоносни оръжия в Украйна със страните от НАТО и на първо място със САЩ. Ако си спомняте, бяха им представени проекти за съглашения, които по същество бяха отхвърлени. И Съединените щати и НАТО отхвърлиха тези принципни въпроси, които бяха поставени в тези съглашения. И разбира се, бих казала, че това неудачно и провокиращо изказване на Зеленски, където той каза, че те ще излязат от Будапещенския меморандум, въпреки че меморандумите не са задължителни документи и от тях не е нужно да се излиза, но той обяви, че те искат да се върнат към статута си на ядрена държава. Знаем, че те имат такива възможности. Това, разбира се, беше финалната точка в очакванията, че конфликтът може да се разреши, както бихме казали, по мирен път.

Приблизително това се случи. Втората задача е демилитаризацията и денацификацията на Украйна. Що се отнася до демилитаризацията, ако ставаше въпрос само за освобождението на Донецката и Луганската народни републики, все пак нямаше да ги оставят на мира. За нас жизненоважен се явява неутралният статут на Украйна, за да не може никакви бойни подразделения на украинската армия и НАТО да заплашват Руската федерация. Защото, разбира се, те може да не са член на НАТО, но де факто… са съюзници, получават въоръжение, инструктори и т.н. от страните на НАТО. За нас това е принципен момент, поради което Руската армия в тази кампания подхожда много избирателно и точно с точни оръжия, ракети, унищожава военната инфраструктура на Украйна. В районите, където е съсредоточена украинсаката армия, се стараем да ги обкръжим, да отрежем украинската армия от снабдяване с боеприпаси, гориво и после да разчистваме тези райони. За да има минимални щети сред населението.

И, разбира се, един от тези важни въпроси е денацификацията. Мисля, че до тази операция, която разкри мащабите на участието на нацистките батальони във въоръжените сили и въобще тяхното влияние в политиката и над мирното население, явно сме ги недооценили. Разбирате ли, във всяка страна има и леви, и десни, има изказвания, демонстрации, но ние не си представяхме, че в редовната армия, в качество на т.нар. „комисари“, има от тези националисти. Това е жизненоважен въпрос за Руската федерация. За нас възраждането на нацизма, което виждаме в Украйна, е на генетично ниво, това, което не можем никога да позволим.

– На Запад често казват, че руските обвинения, че в Украйна се възражда неонацизмът, както споменахте, се твърди, че са безпочвени. Като пример се посочва , че президентът Зеленски е от еврейски произход и не само. Доколко действително крайнодесните и неонацистки групи имат влияние в Украйна днес.
– Знаете ли, възраждането на такива групи, когато им дадоха свобода, когато ги поощриха, започна 2014 година с този Майдан. Започна се, по същество при Порошенко и разцъфна при Зеленски, защото тези отряди ги тренираха, даваха им пари. И не само Украйна, но и западните покровители. И ето, тези отряди получиха пълна свобода, но вижте какво стана. В Украйна в този период махнаха огромно количество паметници на героите-освободители от Великата отечествена война и на тяхно място сложиха паметници на Бандера и Шухевич – нацистки престъпници. И още на други лица, нацистки престъпници, които са воювали в отрядите на СС. Как да се отнесем към това? Това вече беше открито предизвикателство. Защо на Запад не видяха това?! Не се уплашиха? Не направиха забележка?! Не се скараха? И моето впечатление е, че Зеленски е заложник на тези отряди. А по повод на Зеленски, не искам да обсъждам личността му. Той беше прекрасен актьор, успешен, считам , че квартал 95 беше страхотен и хумористичен клуб. Но разбирате ли, едно е да играеш президент, а друго да бъдеш президент. За съжаление, това не му се сполучи. В неговото обкръжение също има евреи. Не мога да разбера как може това да се случва. Резников кой е? Юрист, който е министър на отбраната, който беше партньор на една руска компания. Също евреин и т.н. Поради това, този въпрос…. смятам, че предците на тези хора надали биха се зарадвали от дейността на потомците им.

– Споменахте, че Западът не обръща внимание на неонацизма в Украйна. Прави впечатление на всички обективно мислещи, че неонацистки и неофашистки настроения се възраждат не само в Украйна. Веднага на ум ми идват разни чествания в Естония и Латвия, свързани с местните латвийски и естонски части на Вафен СС.
– Да, в Латвия и Естония отдавна провеждат тези паради на Вафен СС от 90-те години. Но, разбирате ли, там няма обществена подкрепа и масов характер. Това не са даже потомците, а самите тези, които са воювали във Вафен СС. Това са хората, които СС е формирала от местните. Това изглежда чудовищно, но на него реагира само Русия и Израел. Повече никой не чу за тези неща. Но те не са агресивни. Те просто провеждат парад в определено време, поради което мисля, че там едва ли ще има такъв размах.

– Докато сме все още на темата за историята, в България също се появиха мнения за махане на паметника на Съветската армия. Опит да се заличи историята и ролята на Съветската армия като освободителка на Европа ли е това?
– Знаете ли, за мен е удивително, макар че разбирам, че може да има сложно отношение в България към този период, на Великата отечествена война или ВСВ. Руската армия е посрещната с цветя. Разбирам, че това е сложен период, когато идва нова власт. Когато тя се разправя с тези, които подкрепят фашистите и т.н. Тук има потомците и на едните, и на другите, не толкова много време е минало. Затова има различни мнения. Но разбирате ли, да се поставят под съмнение ролята на Съветския съюз за освобождението на Европа…. Защо казвам, че тук руската армия не е воювала – руските войници са се лекували в болниците само. Но, ако руската армия не беше стъпила на земята на България, бойните действия щяха да продължат още време. Това е било вече ясно, че това е, тук войната е свършила. И втори момент, ако не беше СССР, България щеше да остане само Софийска област, защото тогава стана реч за разделянето на България и само Съветският съюз не дава да се раздели тя. Не само че СССР не дава тя да бъде разделена, но й оставя придобивката Добруджа. Поради това, колкото и да са сложни отношенията, трябва по-обективен поглед на историята. Що се отнася до паметника на Съветската армия, струва ми се, че борбата с паметниците е последно нещо. Защото паметниците са, как да го кажем, символ на всяка епоха, който всяка страна е длъжна да пази. Вземете паметниците на Руско-турската война, към тях се отнасят уважително. Към паметниците на Съветската армия също се отнасят уважително в България и ние го оценяваме. Ето защо моето отношение, особено като човек, който се е занимавал със съхранение на паметници и паметни места, е, че това е историческо наследство на всяка страна. Вижте, например, Франция. Там не се борят с паметниците. Там има паметници на Наполеон, Робеспиер и на Френската революция, и на разни крале. Нищо и никой не се занимава с тях. Там има улици в чест на американски президенти, улици на името на руски композитори. Има улица „Сталинград“. Разбирате ли, това говори за нивото на културата на обществото.

– Казвате, че това говори за културното ниво, но днес виждаме в Европа как може в италиански университет да изхвърлят Достоевски от курсове по литература, как може да се забранява Чайковски, как може руски диригент да бъде уволнен….
– Знаете ли, в момента сме в такъв период на ажиотаж, в който се гледа какво още може да се направи, за да се причини болка, да се зачеркне Русия от изобщо всичко. Това, което се нарича “culture of cancelling“ (култура на отмяната). Но това е невъзможно. Този период ще отмине. Първо, това не е навсякъде. Против са дейци на културата и науката. Неотдавна имаше писмо от дейци на науката от САЩ към нашата РАН. Така няма да бъде. Това е период на ажиотаж, който ще отмине, защото е невъзможно да се изтрие руската култура. Тя е световна култура.

– Ваше Превзъходителство, има един тежък въпрос, който вълнува нашите зрители – това е въпросът за биологическите лаборатории, които Руската федерация твърди, че се намират на територията на Украйна. Какви доказателства има Русия и днес също излезе информация, че тези лаборатории може да са свързани с личности на най-високо ниво в администрацията на Съединените щати.
– Да, това, че в Украйна има биолаборатории е известно, въпреки че беше добре известно за девет, но се оказва, че има много повече. Има 30 биолаборатории. В нашите ръце попаднаха документи – има документи, които показват с какво са се занимавали, какво са правили. Известно е, че тези биолаборатории са работили със страшни инфекции, изучавали са прелетни птици, които има и в Украйна, и които могат да пренесат тези инфекции на наша територия. Освен това се е събирал биологически материал от украинските граждани – кръв и така нататък. Около 16,000 души, чиито данни са пратени в САЩ. Изучавали са по какъв начин тези инфекции влияят на този или онзи тип население, има се предвид славянското. Това е било крайно опасно за целия регион, тъй като, както разбирате, славянският генотип, да кажем така, не е само в Русия и Украйна, но и Беларус, Полша, България. Ето защо това няма да отмине просто така. Сега КНР повдига въпроса, защото в света има около 360 лаборатории, които обкръжават Руската федерация и Китай. И когато американците казват, че това са научно-изследователски лаборатории, че само помагали на украинците да работят с оборудването, извинете ме, но украинската наука въобще не е лоша и да обучават учени как да работят с разни препарати, е напълно ненужно. И освен това министърът на здравеопазването на Украйна беше гражданка на Канада, чийто предци също са били бандеровци. И ето, картината става много интересна. А що се касае до връзките на семейството на високопоставени лица с тези биолаборатории, затова се говори, но засега нямаме доказателства.

– В първата част говорихме за неонацизма в Украйна и например, Латвия и Естония. Прави впечатление, че действия, като това за биолабораториите, заемат по-застрашителни размери, отколкото в балтийските страни.
– Въпросът е в това, че разбирате ли, неонацистките структури са проникнали във всички официални структури на Украйна. В това е проблемът. Самият Аваков, който дълго беше секретар на СБУ, е един от лидерите на нацистките групировки. Те се намират в армията. В съвета за безопасност на Украйна. В това е разликата. Това не е група на участници в бившите военни действия във Вафен СС в Латвия, които са възрастни хора, които ходят на демонстрация в Латвия. Това е друго. Ето защо говорим, че денацификацията е една от сериозните задачи и цели на операцията.

– В първата част казахте, че РФ нанася високоточни удари, щадящи цивилното население и се опитва да изолира украинските военни части. Но Западът обвинява Русия във военни престъпления. Всъщност, президентът Байдън нарече президента Путин военен престъпник. Има ли фактология и доказателства, или това не е така?
– Знаете ли, съмнявам се. Разбира се, че военните виждат и разбират всичко, тъй като сега има средства за оценяване на всичко това. Не, това е абсолютен фейк, който специално се разпространява, за да поражда на Запад огромно съчувствие. Към мирното население, разбира се, има огромно съчувствие, него го има и в Русия. Не можем да се отнесем равнодушно към това, когато гледаме как загиват мирни хора, как плачат деца и т.н. Но военната операция…., ако не жалехме мирните жители, то тази операция отдавна щеше да е завършила, разбирате ли. Ако си спомним бомбардировките над Югославия през 1999 година. Това бяха килим бомбардировки, когато загинаха 5000 души и много останаха ранени и болни заради тях, защото имаше бойни глави с обеднен уран. Ето защо, нашите въоръжени сили поразяват изключително военни обекти и обекти с информационна инфраструктура. Ние практически от самото начало откриваме хуманитарни коридори. Това не е толкова лесно, защото украинските националисти възпрепятстват изхода на мирното население. Днес получих копие на заповед от Одеса, която е подписана от ръководителя на одеската оперативна група относно това, че трябва да се установят боеви точки в определени училища – всички училища са преброени с адреси, в определни детски градини, клиники, поликлиники и т.н. И също пише, че не трябва да се допусне бягството на мирното население. Що за заповед е това? Разбирате ли? Сега има фейкове, които с такава увереност се разпространяват на Запад и имат две задачи. Първата е да се обвини във всичко Русия, за да се извърши отмяна на Русия в очите на световната общественост. Да се каже – те са зверове, те бомбардират мирното население. Това е едната задача. А втората задача е своите икономически проблеми, които съществуват в САЩ, в Европа, в резултат от двугодишната пандемия, когато икономиката работеше лошо, прегряването на паричния пазар, огромните дългове, сега има повишение на цените на горивата… Обърнете внимание, че за това също обвиниха Русия. Русия е виновна, че цените се вдигнаха. Ние не вдигнахме цените. В страните, на които продаваме на фиксирана цена, си върви на фиксирана цена. За да кажат на своя народ: Вие трябва да стегнете колана, защото Русия направи така, че на вас сега ви е много лошо. Защото повишаването на цените на газа, на топлоснабдяването, е само началото на историята. По-нататък се почва повишаване на цената на продоволствията, а в много страни няма да стигат тези продоволствия. Ето защо днес на заседанието на ЕК бе казано, че е нужно много внимателно да се подходи към това ембарго на продоволствията. Разбирате ли? И имат циничен отговор Защо не налагате ембарго на всичко? Защото тогава у нас ще има дефицити. А това, че в Русия при такива тежки санкции ще има също дефицити никого не го интересува. Такова високомерие, пренебрежение. Всичко е за да може населението да се концентрира на войната. Това е много удобно, за да се обясни на хората защо живеят лошо.

– Понеже отворихте дума за ефекта на всички тези събития, как очаквате санкциите да се отразят на Русия. Казвате все пак, че и руското население ще претърпи някакви лишения. И също как Русия може да издържи на тези санкции?
– Вижте, санкциите са безпрецедентни. Аз помня Съветския съюз и помня ембаргото на много неща. Ние знаем за санкциите, които бяха наложени на Иран, на Северна Корея и на редица други страни. Това, което сега се случва и тези санкции, които се налагат на Русия, са безпрецедентни. На мен като икономист ми е ясно, че тези санкции и техните последствия ще имат ефект за самите европейци и американци. Те абсолютно не са говорили – нито с бизнеса, нито с хората, които са в реалната икономика. Това са политически санкции, които в най-добрия случай са съгласувани с Министерството на финансите и Централната банка на страната. Ето защо сега са наложени повече от 5000 санкции срещу Руската федерация. Знаете ли, разбира се, ще има някакъв хаос, защото не в Русия, а именно хаосът от неразбиране как нататък ще се търгува. Как ще могат да се разплатят за газа? Е, сега ще се разплащате в рубли за газ. Също интересно. И така нататък. Вие закривате сметки. По същество откраднахте парите на суверенна държава. Защото тези 360 млрд. замразени резерви на Централната банка са пари на суверенна държава. Сега казват – у вас има още 200 млрд в злато, но ние няма да ви разрешим да ги ползвате. Ще следим внимателно. Ето защо е нужно време да разберем как ще живеем, как ще работим. Това е първото. И то е сериозно. Но бих казала, че е не по-малко сериозно и за западните страни. Те все още не са осъзнали напълно всичко. Ето, например, ще кажа за производството на микрочипове. Да, Русия ще бъде лишена от микрочипове, които се произвеждат изключително в Тайван. За микрочиповете се използва инертен газ хелий, който се изнася основно от Русия. Според вас колко пъти е нараснала стойността на хелия сега? Така, по ваше мнение? Тридесет пъти! Разбирате ли? Производството на микрочипове ще стане много по-скъпо. Съответно цялата електроника, всичко ще поскъпне. А хората? Откъде те ще намерят пари, как ще живеят? Тук е нужно време, за да осъзнаят всички какво ще стане. А ако говорим за Русия, Русия е самодостатъчна страна. Обезпечени сме с продоволствие. Обезпечени сме с нефт и газ. Може най-накрая да газифицираме всички райони на нашата огромна страна. Защото изнасяме много за чужбина, а все още имаме райони в Русия, които са негазифицирани. Ще дадем подкрепа на нашата лека промишленост, която се намира в сложна ситуация, защото огромно количество чуждестранни марки работят и купуват. А у нас има много прекрасни собствени такива – моделиери и други. Тоест това ще даде голям тласък на развитието на собствената промишленост. Да, ще има сложности. Но слушайте, в СССР също имаше много сложности, но се справихме прекрасно с тях. Ето защо очакването на САЩ и Запада, че утре руският народ ще се вдигне против Путин, защото няма Кока-кола – това няма да се случи. Защото руският народ е различен. Имаме достатъчно голям плурализъм, въпреки че ни наричат автокрация. Но в тежките моменти в нашата история руският народ се е сплотявал в единен фронт.

Всеки, който знае руската история, трябва да си спомни за това. Нечестно и нередно е да критикуваш своята армия или народ, защото поддържа специалната операция във време, когато се провежда тази операция. Другият въпрос е кога всичко ще свърши. Навярно трябва да поговорим какво не е било както трябва. Какво е можело да се направи по-добре. Искам да кажа, че самата аз, когато започна тази операция, си дадох сметка, че всичко е крайно сложно и проанализирах всичко, което, да допуснем, че от 2014 година насам не сме направили както трябва. Какво ние в дипломатически и политически план не сме свършили? И знаете ли!? Не намерих такова нещо. От 2014 на всички международни платформи, във всички двустранни отношения, не е имало случай въпросът за Донбас и Луганската и Донецката народни републики, относно това какво там става, да не се е обсъждал на всички преговорни нива.

– Ще ми се да обсъдим въпроса за българо-руските отношения. На фона на цялата ситуация и на това, че България е определена за неприятелска страна, надали можем да очакваме руски туристи това лято?
– Знаете ли, искам да започна отначалото, че когато дойдох преди една година имах, разбира се, желание да развиваме отношенията с България. След като, както помните, Чехия беше обявена за неприятелска страна миналата година, у нас в Русия имаше различни политици, различни мнения, които също говореха и за България, че тя трябва да се обяви за неприятелска. Тогава успях да убедя всички, че това не е така. Че в България произтичат други процеси. Че България по определение не може да е неприятелска страна. Но след това, след всички изказвания, които слушахме, след всички действия, които бяха предприети, България се включи в тройката на тези страни, които веднага за всичко обвиняват Русия. Произнасят такива, разбирате, думи…. Полша, Литва, Латвия, а сега и България. На мен ми е не само неприятно, но и считам, че с по-умерени позиции България може да има друг тип разговори с Русия. Меко казано. Сега е крайно сложно.

А по повод туристите мога да кажа еднозначно – не, разбира се, че туристи няма да дойдат. Смятам, че могат да дойдат собствениците на жилища, които не са малко. Зависи от това, каква обстановка ще има на крайбрежието – сега там има много украински бежанци. Е, кои са бежанци, и кои са просто хора с пари, които са избягали от военните действия – тях не ги проверяват, когато идват тук. Кои могат да дойдат тук като бежанци, засега просто не знаем. Ето защо се съмнявам, че хората ще дойдат тук. Руснаците ще отидат в Турция, Египет, Обединените арабски емирства. А и у нас в Русия има много места за отдих. Знаете ли, да видим Унгария – тя също е членка на ЕС и НАТО, но се придържа към една по-сдържана позиция. Турция също. България закри въздушното си пространство три дена преди ЕС да го направи. Защо? И кой спечели? Спечели Турция, защото стана огромен хъб, който обслужва руското направление със свои самолети. На мен ми се струва, че тук има много политика и малко здрав смисъл и икономически интерес.

– Очаквате ли, че има път назад – към деескалация на това напрежение, към размразяване или живеем в нов свят? Нова желязна завеса?
– Знаете ли, сега е трудно да се каже. Много трудно е. Боя се да давам прогнози, защото в крайна сметка всички ходове назад ще бъдат много сложни. Всички ходове назад ще бъдат някаква търговия със Запада. Доколкото, разбирате ли, Америка, политическият естаблишмънт на Америка е една политическа борса. Така че едни въпроси ще се решат на ниво политиката, други ще се решат на нивото на тази борса, където лобистите ще получат пари или ще искат пари, за да решат този или онзи въпрос… Ето защо сега, когато завърши военната операция, ще е по-ясно какъв ще бъде животът по-насетне. В днешното заседание на НАТО и техните призиви и решения какво да бъде за военната помощ за Украйна показват, че тези страни нямат интерес този конфликт да завърши бързо. Ето защо ще видим как ще се развие това по-нататък. Тогава може да почнат да се обмислят стъпки назад.

– Накрая, понеже споменахте за НАТО и Украйна – има ли опасност в конфликта да бъдат замесени страни от източния фланг на НАТО?
– Не мисля. Това би било безумие. Това, което предлага Полша – да вкара миротворчески сили в Украйна – не е ясно какво имат предвид – полски или натовски войски? Миротворчески войски могат да се вкарат от Съвета за сигурност на ООН. Други миротворчески войски няма. Какво беше това? Това е, бих казала, политическа инициатива от страна на Полша. Но опасна инициатива, защото Полша излезе с такива опасни инициативи през 1939 година и получи това, което получи. Ето защо тук трябва да сме крайно внимателни. Смятам, че в НАТО, особено военните, добре разбират, даже смятам, че военните в дадената ситуация са по-сдържани и умерени хора. Защото те прекрасно разбират какво заплашва всяка горещина и всяко невнимание в тази ситуация.

 

Интервю на Симеон Миланов, pogled.info