Сутрешна сводка: Свален бе хеликоптер, който се опита да измъкне командира на „Азов“ от Мариупол

Военните от Донецката народна република са осуетили опит за евакуация на командир на украинския радикален националистически батальон „Азов“ от завода „Азовстал“ в Мариупол. Народната милиция на ДНР съобщи това в понеделник в своя канал в Telegram, информират световните издания.

„Тази сутрин престъпният киевски режим се опита да извърши с помощта на хеликоптер евакуация от завода „Азовстал“ на своите „медийни марионетки“, а именно командира на 36-а бригада Баранюк и командира на „Азов“ Прокопенко, които нямаха време да изоставят личния си състав и да избягат от Мариупол, преди да бъде обкръжен.

– Силите за противовъздушна отбрана на Донецката народна република унищожиха хеликоптера на украинските националисти още преди той да наближи град Мариупол“, се казва в изявление на ведомството.

Украински снайперисти-нацисти използват забранено смъртоносно оръжие

Бойците на ДНР са иззели оръжие на украинските войски, снабдено със забранени експанзивни патрони.

В ръцете на армията на ДНР е попаднала украинска снайперска пушка с неконвенционални боеприпаси, като се отбелязва, че самият снайперист не е оцелял.

Уточняваме, че диаметърът на експанзивния куршум се разширява драстично при удара, което води до многократно увеличаване на поразяващия му ефект.

Такъв куршум, попаднал в целта, обикновено причинява смъртта на мишената, тъй като разширява зоната, като освен това остава вътре в тялото.

Бившият украински президент Петро Порошенко открито е заяви пред германска телевизия, че НАТО е поддържало тренировъчен център на украинска територия, а Русия го е унищожила.

Той добавя, че центърът е построен с негови лични средства.

По този начин Порошенко, в опит да въвлече ЕС във война с Русия, по същество признава това, което руският президент Владимир Путин беше казал, а именно, че Украйна е била целенасочено превърната в база на NATO за нападение срещу Русия.

В Запорожка област местните войски са унищожили няколко единици военна техника, принадлежаща на руските сили. Например в освободеното село Малиновка украинските войски са унищожили руски БТР-82.

Той е бил оборудван с комплект шишове и не е известно как точно руските сили са щели да ги използват. Това съобщиха във Facebook от Запорожската отделна бригада за териториална отбрана.

Освен това в БТР е открита и малка коса за косене. 

В близост до Гуляйпол пък е разбита руска бойна машина. Частите, колелата и детайлите й са разпръснати наоколо в радиус от 50 метра, съобщават още от Запорожската отделна бригада за териториална отбрана.