Това супероръжие на Путин може да удави Украйна със 100-метрово цунами

Блицкригът на Путин в Украйна се провали, но той не мисли да се отказва. В ръцете му остава основният коз – ядрените оръжия, пише express.co.uk.

В Европа вярват, че Русия има ядрено супероръжие, което може да унищожи цели градове за броени минути, а „машината на съдния ден“ на Путин – да удави Украйна под 100-метрово цунами.

През 2018 г.

Путин разкри подводния дрон стелт „Посейдон“, способен да изстрелва ядрени бойни глави.

Подводницата е оборудвана с 2-мегатонни торпеда с ядрени глави, за които се твърди, че са способни да генерират цунами с височина 100 метра. Такова унищожение може да бъде постигнато чрез взривяване на ядрена бойна глава под вода близо до морския бряг.

„Едно добре разположено ядрено оръжие от 20 до 50 мегатона край брега със сигурност би могло да освободи достатъчно енергия, за да предизвика огромно цунами“, казва физикът Рекс Ричардсън.

Торпедата, които могат незабележимо да се движат под водата със скорост от 130 км/ч, са предназначени да унищожават вражески военноморски бази. Тогава Путин се похвали, че подводниците са „почти неуязвими“ и носят „масово ядрено оръжие“, пише express.co.uk.

Вярно е, че засега няма признаци, че Русия е изпробвала успешно оръжията.

Превод