Проф. Тагарев: Ако тази държава влезе във войната, това ще е краят й, за съжаление Путин…

Бойната група не е батальонна и България ще участва с един батальон. Очаква се съюзници да предоставят сили. Сега вече много ясно е казано, че групата ще бъде в командната верига на НАТО и може да не е приета тезата за български командир. Това каза проф.

Тодор Тагарев в „Лице в лице“ по bTV.

 

„В Унгария, Словакия, Румъния и България има такива групи и тяхното значение е първо да работят с войските на страната-домакин. Те гарантират автоматично член 5 на НАТО. Най-важното им предназначение е когато има присъствие на такива войски, това гарантира задействането на чл. 5 и няма повод за друго тълкуване. Не знам къде ще бъдат разположени“, коментира той. 

„Предполагам, че украинската страна смята за адекватна помощта ни. По отношение на бежанците се представяме много добре. Държавата действа добре.

Позицията на българския народ стана ясна снощи. В рамките на моя живот е имало два конфликта, които са черно-бели. Ирак трябваше да сложи ръка върху Кувейт. Същият е и сега. Путин реши, че Украйна няма право да бъде суверенна държава и започна войната. Изключително ясно е кой е агресора и коя е жертвата. Всеки, който съчувства, е нормално да окаже помощ, включително и с военни средства“, каза Тагарев. 

„Далеч не всички са очаквали това. Аз съм казвал много пъти, че украинската армия е добре подготвена, а украинският народ е много задружен. Няколко са факторите, които ще определят развитието на конфликта. Украйна има нужда от помощ. Много е важно дали Западът ще продължи да предоставя такава помощ. Готовността е налице. Коридорите вероятно ще бъдат заградени.

Но дали Беларус ще влезе във войната? Путин отдавна натиска Лукашенко. Това ще са 20 хил., ако не и повече, добре подготвени военни сили. Ако Беларус влезе във войната, това ще бъде краят й като суверенна държава“, обясни той. 

„Мариупол е разрушен и се владее от руските сили и чеченската гвардия. Ако удържи Мариопул, ще си осигури коридор до Киев. Третият фактор е дали Путин ще се реши на оръжие за масово унищожение. За съжаление, това не е изключено. 

Прогнозирам, че до седмица ще има яснота. Зеленски изрази готовност за преговори, но той иска да избегне масови жертви. Той е лидер на страната си, той не е Путин. На Путин му е все едно колко руски военни ще загинат, а за Зеленски не е така“, завърши той. 

Тагарев каза, че не е съветник на Петков и няма да стане такъв. Според него е ясно за всички защо БСП са блокирали назначението му като министър на отбраната.